Header

Captain Jack

Captain Jack – niemiecki zespół Eurodance założony w 1995 roku. Jego członkami od 2000 roku byli Francisco Alejandro Gutierrez (pseudonim: Franky Gee) oraz Sunny. Pierwotnie, podczas debiutu w 1995 roku, żeńską wokalistką była Liza da Costa, zmieniona w 1999 roku przez Marię Lucię „Maloy” Lozanes, którą w 2001 roku zastąpiła z kolei Ilka-Anna-Antonia Traue (pseudonim: Illi Love).
Muzyka oraz postać Captain Jacka była stylizowana na wzór treningu wojskowego. Kostium Franky’ego składał się z munduru wojskowego, z czerwonym nakryciem głowy jaki noszą amerykańscy Marines. Franky wybrał ten styl, ze względu na służbę w Armii Stanów Zjednoczonych. Gdy jego armia zakończyła stacjonowanie w Niemczech, Franky postanowił zostać i rozpoczął solową karierę pod pseudonimem Westside.
Grupa zdobyła 19 złotych i platynowych płyt w Europie.
Zespół zawiesił działalność ponieważ Frankie doznał krwotoku mózgowego 17 października 2005 i zmarł po 5 dniach przebywania w śpiączce.
Po śmierci Frankie’go zespół wydał składankę Greatest Hits w 2005 roku, którą promował utwór Capitano a później zawiesił działalność. Powrócili w 2008 roku z singlem Turkish Bazar, który promuje ich nowy album Captain Jack Is Back oraz ukazała się nowa wersja utworu Captain Jack w wykonaniu Johna Le DJ. W maju 2010 wydano singel Deutschland Schiess Ein Tor jako niemiecki hymn Mistrzostw świata w piłce nożnej w RPA 2010.
W dniu 22 kwietnia 2011 roku ukazał się nowy album grupy Back To The Dancefloor album jest promowany przez singel People Like To Party, który został wydany jeszcze w 2010 roku.

Obecni członkowie

Bruce Eric Lacy (Captain)
Michelle Stanley (Vocals)

Byli członkowie
Liza da Costa (1995-1999)
MaLoY (1999-2001)
Ilka-Anna-Antonia Traue (2001-2005)
Franky Gee (1995-2005)
Jamie Lee (2005-)

Dyskografia:

Albumy studyjne:

1996 The Mission
1997 Operation Dance
1999 The Captain’s Revenge
2001 Top Secret
2002 Party Warriors: The Playhit Collection
2003 Cafe Cubar
2004 Music Instructor
2005 Greatest Hits
2008 Captain Jack Is Back
2011 Back To The Dancefloor

materiały internetowe i wikipedia, opracował witrek dla RM80.pl

0

Dodaj komentarz

1