Header

Whigfield

Whigfield (wł. Sannie Charlotte Carlson; ur. 11 kwietnia 1970 w Skaelskor, Dania) – duńska wokalistka eurodance. Jako dziecko kilka lat spędziła w Afryce. Jej prawdziwa kariera muzyczna zaczęła się razem z sukcesem singla „Saturday Night”, który stał się przebojem lata 1994, a szczególnie dużą popularnością cieszył się wśród DJ-ów śródziemnomorskich dyskotek. Dzięki temu zagościł na listach przebojów praktycznie w całej Europie.

Niestety kolejne single wokalistki (między innymi „Think of You”, „Close To You”, „Last Christmas”, „Gimme Gimme” i „Sexy Eyes”) nie odniosły już takiego sukcesu.
Artystka wydała 8 longplayów. Ostatni singel Was a Time został wydany w 2004. W roku 2005 Sannie, jako NAAN, pojawiła się na płycie „Phobia” włoskich producentów, znanych jako Benassi Bros, udzielając się wokalnie w dwóch utworach.

Sannie cały czas pozostaje aktywna na muzycznej scenie jednak przede wszystkim jako autorka tekstów i producentka, aktywnie współpracuje także z gwiazdami sceny eurodance.

Dyskografia:

* Whigfield (1995)
* Whigfield II (1997)
* Whigfield III (2000)
* Whigfield IV (2002)
* Greatest Remix Hits (2006)
* Dance With Whigfield (2005)
* Waiting For Saturday Night – Her Greatest Hits (2005)
* All in One Greatest Hits (2007)
* W (2012)


źródło: wikipedia (przygotował dla RM80: witrek)

0

Dodaj komentarz

1