Stevie B

Stevie B (ur. Steven Bernard Hill, 19 kwietnia 1958 r.) To amerykański piosenkarz , producent tekstów piosenek i producent płyt, który miał swój wpływ na freestyle i hipotekę muzyki hipotecznej Hi-NRG pod koniec lat osiemdziesiątych, głównie w Miami. Stevie B stał się najbardziej znany z rewelacyjnej ballady Because I Love You” („The Postman Song ” ) w 1990 roku.

Urodzony w Fort Lauderdale na Florydzie.Stevie B zanim zdobył uznanie w swoim klubie za utwór „Party Your Body” w 1987 roku zajmował się różnymi rzeczami poczynając od mycia samochodów po sprzedaż fast food’ów. Hit „Party Your Body” był także tytułowym utwórem z jego debiutanckiego albumu z 1988 roku, który ostatecznie przeszedłzłoto. W 1989 roku jego utwory zdobył pierwsze 40 najlepszych hitów ” I Wanna Be the One „, ” In My Eyes ” i „Love Me For Life”. W 1990 roku album ” Love & Emotion” osiągnął sukces, wraz z towarzyszącym mu singlem „Because I Love You”, który w grudniu 1990 roku wygrał się na pierwszym miejscu w rankingu Billboard Hot 100 w Stanach Zjednoczonych. Kolejne to 15 hitów z Love and Emotion z „I’ll Be Your Your Side” oraz utwór z albumu.

W 1998 r.Stevie B wydał ponownie „The Best of” podkreślając w tym albumie lekką nutę dance-pop, która oznaczała początek jego kariery.Po tym czasie stał się sławą w Brazylii, gdzie jego piosenki regularnie pojawiały się nie tylko w audycjach radiowych, ale płyty miały zainteresowanie wśród dziesiątkom tysiećy fanów. Zwłaszcza miejsckiej młodzieży.

Discografia

Albumy

1988: Party Your Body
1988: In My Eyes
1990: Love & Emotion
1992: Healing
1993: Running Back
1994: Funky Melody
1996: Waiting For Your Love
1998: Right Here, Right Now!
1998: Summer Nights
1999: Freestyle Then And Now!
2001: It’s So Good
2006: This Time…
2009: The Terminator
2014: The King of Hearts

Kompilacje

1991: Best Of Stevie B
1992: Best Of Stevie B
1993: The Best Of Stevie B
1996: The Best Of Stevie B Vol. 2
1996: Finally
1997: Hit Collection
1998: Best Of Stevie B
2001: The Greatest Hits
2004: The Greatest Hits Volume 2
2005: The World Of Stevie B
2008: Greatest Freestyle Ballads
2009: B-Sides And Outtakes
źródło wikipedia

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1