Header

Electronic

15 stycznia 2022

Tangerine Dream – Raum

Legendarna niemiecka grupa zapowiedziała premierę nowego albumu zatytułowanego Raum. Drugi longplay od czasu śmierci lidera grupy, Edgara Froese’a, ukaże się w lutym 25 lutego 2022 roku nakładem wytwórni Kscope/Eastgate. Podczas produkcji nadchodzącego albumu niemiecka grupa miała pełny dostęp do archiwum Edgara Froese’a obejmującego lata 1977-2013. Nowy projekt zawiera kompozycje członków Thorstena Quaeschninga, Hoshiko Yamane i Paula Fricka, czerpiących inspiracje z aranżacji zmarłego artysty zawartych w programie Cubase oraz na taśmach Otari. Na luty zaplanowana jest brytyjska trasa koncertowa zatytułowana From Virgin To The Quantum Years. Preludium do nowego albumu stanowi wydana w listopadzie EP-ka Probe 6-8, która wykorzystywała stare nagrania Froese’a oraz zawierała tytułowy utwór z nadchodzącej płyty Raum.
źródło: muno.pl

15 stycznia, 2022 Artyści, Płyty, Pozostałe 0

30 września 2021

Vangelis – Juno To Jupiter

Nowy album Vangelisa „Juno to Jupiter”( Decca Records) ukazał się 24 września 2021 r. na CD oraz w formacie cyfrowym, a także na płycie winylowej.
Album powstał z inspiracji misją eksploracji Jowisza NASA, z wykorzystaniem sondy kosmicznej o nazwie Juno. Jest to wielowymiarowa muzyczna podróż prowadzona głosem gwiazdy opery Angeli Gheorghiu. Album zawiera dźwięki, które dotarły na Ziemię z Jowisza za pośrednictwem sondy Juno, która nadal bada planetę i jego księżyce, oddaloną o 780 milionów kilometrów od Ziemi. Dzięki uprzejmości NASA, głosy wzbogacające ścieżki dźwiękowe albumu to między innymi naukowcy Randall Faelan (Lockheed Martin, kierownik ds. eksploracji w czasie rzeczywistym), Chris Leeds (Lockheed Martin, starszy inżynier telekomunikacji), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, inżynier systemów statków kosmicznych) i Matt Johnson (kierownik misji Juno, JPL/Caltech).
Muzyka Vangelisa jest często powiązana z tematami naukowymi, historycznymi i odkrywczymi. Oprócz nagrodzonej Oscarem ścieżki dźwiękowej do „Rydwanów ognia” (Chariots of Fire) oraz wspaniałej ścieżki muzycznej do „Blade Runner”, napisał symfonię chóralną „Mythodea” z myślą o misji NASA na Marsa z 2001 roku, a także do filmów takich jak „Antarktyka” (Antarctica), „1492: Wyprawa do raju” (1492: Conquest of Paradise) czy „Aleksander” (Alexander). Vangelis współpracował również z Europejską Agencją Kosmiczną (ESA) nad swoim albumem Rosetta. Taką samą nazwę miała kosmiczna misja lądowania sondy na komecie. ESA wysłała także w przestrzeń kosmiczną utwór napisany przez Vangelisa, skomponowany specjalnie dla zmarłego profesora Stephena Hawkinga, jako znak szacunku i pamięci. Jego muzyka została również wykorzystana w serialu dokumentalnym Carla Sagana – Cosmos: A Personal Voyage.
NASA uhonorowała Vangelisa medalem za zasługi. Ponadto Organizacja Międzynarodowej Unii Astronomicznej – Minor Planet Center nazwało Asteroidę 6354, która znajduje się między Jowiszem a Marsem „Vangelis”, na cześć artysty. Organizacja chciała w ten sposób docenić wpływ jego twórczości na propagowanie kosmicznych odkryć.

LISTA UTWORÓW:
1. ATLAS’ PUSH
Głosy/sample, dzięki uprzejmości NASA
2. INSIDE OUR PERSPECTIVES
3. OUT IN SPACE
4. JUNO’S QUIET DETERMINATION
5. JUPITER’S INTUITION
6. JUNO’S POWER
7. SPACE’S MYSTERY ROAD
8. IN THE MAGIC OF COSMOS
9. JUNO’S TENDER CALL
Angela Gheorghiu, sopran, jako Juno
10. JUNO’S ECHOES
11. JUNO’S ETHEREAL BREEZE
12. JUPITER’S VEIL OF CLOUDS
13. HERA/JUNO QUEEN OF THE GODS
Angela Gheorghiu, sopran, jako Juno
14. ZEUS ALMIGHTY
15. JUPITER REX
16. JUNO’S ACCOMPLISHMENTS
Angela Gheorghiu, sopran, jako Juno
17. APO 22
Głosy: Randall Faelan, Lockheed Martin, Deep Space Exploration Real-Time Operations Lead; Chris Leeds, Lockheed Martin, Telecom Sr. Engineer; Jennifer Delavan, Lockheed Martin, Spacecraft Systems; and Matt Johnson, Juno Mission Manager, JPL/Caltech.
18. IN SERENITATEM
źródło: empik.com

30 września, 2021 Artyści, Płyty 0

6 maja 2020

Zmarł Florian Schneider, jeden z członków kultowego zespołu Kraftwerk.

Jak podaje magazyn „Billboard” zmarł Florian Schneider, jeden z założycieli niemieckiego zespołu Kraftwerk, który zrewolucjonizował świat kraut rocka i muzyki elektronicznej.

Florian Schneider założył Kraftwerk w 1970 roku (wywodził się on z grupy Organisation) wraz z Ralfem Hütterem w Dusseldorfie. W pierwszych latach działalności zespół wykonywał mechaniczny krautrock, wpisujący się w popularną w tamtych czasach na niemieckiej scenie muzykę. W późniejszych latach grupa zaczęła wdrażać coraz więcej elektroniki do swojej twórczości, a jej koncerty stały się multimedialnymi spektaklami. Do najsłynniejszych płyt Kraftwerk należą „Autobahn”, „Trans-Europe Express” i „The Man-Machine”.

Schneider opuścił Kraftwerk w 2008 roku. Zespół kontynuował działalność bez niego.

Póki co nie podano przyczyny zgonu muzyka. Florian Schneider miał 73 lata.


8 grudnia 2017

MARCO ROCHOWSKI – Silent Motion

Marco Rochowski, znany z projektu Retronic Voice wydał 1 grudnia solowy album „Silent Motion”. To głównie muzyka instrumentalna inspirowana m.in. takimi wykonawcami jak Vangelis, Tangerine Dream, Laser Dance i wieloma innymi przedstawicielami szeroko pojętej muzyki elektronicznej. Producentem płyty jest Marek Kołodyński, mastering wykonał Damian Lipiński, a za poligrafię odpowiada Krzysiek Krisstoff Palich. Album wydaje Space Sound Records.
01. Frefall
02. Eternities
03. Leonardo’s Dream
04. Flight Of The Dragon (New-Edit)
05. Loneliness
06. Midnight Train
07. Awakening
08. Silent Motion
09. Distant Memories
10. Here We Stand
11. Morning In The Dark
12. Every Day Every Night
13. Mysterious Drawings
14. Skydancer
15. Sensuality

08 grudnia, 2017 Płyty 0


21 marca 2017

Stevie B

Stevie B (ur. Steven Bernard Hill, 19 kwietnia 1958 r.) To amerykański piosenkarz , producent tekstów piosenek i producent płyt, który miał swój wpływ na freestyle i hipotekę muzyki hipotecznej Hi-NRG pod koniec lat osiemdziesiątych, głównie w Miami. Stevie B stał się najbardziej znany z rewelacyjnej ballady Because I Love You” („The Postman Song ” ) w 1990 roku.

Urodzony w Fort Lauderdale na Florydzie.Stevie B zanim zdobył uznanie w swoim klubie za utwór „Party Your Body” w 1987 roku zajmował się różnymi rzeczami poczynając od mycia samochodów po sprzedaż fast food’ów. Hit „Party Your Body” był także tytułowym utwórem z jego debiutanckiego albumu z 1988 roku, który ostatecznie przeszedłzłoto. W 1989 roku jego utwory zdobył pierwsze 40 najlepszych hitów ” I Wanna Be the One „, ” In My Eyes ” i „Love Me For Life”. W 1990 roku album ” Love & Emotion” osiągnął sukces, wraz z towarzyszącym mu singlem „Because I Love You”, który w grudniu 1990 roku wygrał się na pierwszym miejscu w rankingu Billboard Hot 100 w Stanach Zjednoczonych. Kolejne to 15 hitów z Love and Emotion z „I’ll Be Your Your Side” oraz utwór z albumu.

W 1998 r.Stevie B wydał ponownie „The Best of” podkreślając w tym albumie lekką nutę dance-pop, która oznaczała początek jego kariery.Po tym czasie stał się sławą w Brazylii, gdzie jego piosenki regularnie pojawiały się nie tylko w audycjach radiowych, ale płyty miały zainteresowanie wśród dziesiątkom tysiećy fanów. Zwłaszcza miejsckiej młodzieży.

Discografia

Albumy

1988: Party Your Body
1988: In My Eyes
1990: Love & Emotion
1992: Healing
1993: Running Back
1994: Funky Melody
1996: Waiting For Your Love
1998: Right Here, Right Now!
1998: Summer Nights
1999: Freestyle Then And Now!
2001: It’s So Good
2006: This Time…
2009: The Terminator
2014: The King of Hearts

Kompilacje

1991: Best Of Stevie B
1992: Best Of Stevie B
1993: The Best Of Stevie B
1996: The Best Of Stevie B Vol. 2
1996: Finally
1997: Hit Collection
1998: Best Of Stevie B
2001: The Greatest Hits
2004: The Greatest Hits Volume 2
2005: The World Of Stevie B
2008: Greatest Freestyle Ballads
2009: B-Sides And Outtakes
źródło wikipedia

21 marca, 2017 0

14 marca 2017

Enya

Eithne Ni Bhraonain tak własciwie brzmi jej prawdziwe imię i nazwisko urodzona 17.05.1961 w Gweedore w Irlandii.

Enya, to wirtuoz elektronicznych instrumentów klawiszowych, kompozytorka i wokalistka. Jedno z dziewięciorga dzieci w rodzinie. Ojciec Lee O.Brennan prowadził zespół Slieve Foy Band, matka Maira była nauczycielką muzyki.
Klasycznej gry na fortepianie Enya zaczęła się uczyć już w wieku jedenastu lat.
W 1976 roku jej rodzeństwo utworzyło zespół Clannad do którego Ona sama dołączyła w roku 1979 sukcesy zespołu, a zwłaszcza popularność muzyki pisanej do filmów telewizyjnych była w dużym stopniu jej udziałem.
Stroniąca od typowego życia na trasie i szukająca niekonwencjonalnej muzyki, artystka rozstała się z rodzinną grupą w roku 1982 i rozpoczęła karierę solową.
W przygotowaniu jej solowych nagrań korzystała z współpracy producenta Nicka Ryana i jego żony Romy Ryan, która pisała teksty utworów. Romy Ryan wysyłała także taśmy z nagraniami do producentów filmowych.
W 1985 roku David Puttnam wykorzystał muzykę Enye do filmu The Frog Princes.
Kilka lat później kompozytorka otrzymała propozycję nagrania muzyki do serii programów telewizyjnych The Celts. Wydawnictwo telewizji BBC opublikowało te nagrania w roku 1987. Promujący album singiel „I Want Tomorrow” przeszedł jednak bez echa, natomiast cała płyta piosenkarki dotarła zaledwie do 69 pozycji listy bestsellerowych nagrań w Wielkiej Brytanii.
Po roku pianistka i kompozytorka Enya przygotowała dla wydawnictwa WEA album Watermark (88′), który utrzymany jest w podobnej konwencj stylistycznej co poprzedni album.
Przestrzenna muzyka elektroniczna z odniesieniem do klasyki i popu, oraz wielokrotnie nakładane partie wokalne w językach angielskim i i gaelic zrobiły niesamowite wrażenie na słuchaczach. Singiel „Orinoco Flow” wszedł na szczyt listy bestsellerów w Anglii, a teledysk nakręcony w oryginalnej konwencji kolorowej grafiki był często prezentowany przez niemal wszystkie stacje telewizyjne na świecie.
Singiel osiagnął na świecie nakład 3 milionów kopii, zaś album sprzedano w nakładzie 8 milionów egzemplarzy! Muzykę z platynowego krążka Watermark wykorzystano później w filmach L.A.Story i Green Card.
Piosenkarka skoncentrowała się na pracy w studiu nagrań przy kolejnych płytach, koncerty z udziałem Sinead O’Connor należały do jedynych wyjątków.
Trzeci album zapowiedział w listopadzie 1991 roku singiel „Caribbean Blue” (13 pozycja w Anglii). Gotowy album Sheperd Moons osiagnął w Stanach Zjednoczonych siedemnaste miejsce na liście bestsellerowych płyt. W filmie Far and Away (Za horyzontem) z Tommem Cruisem i Nicole Kidman w rolach głównych wykorzystano nagranie „Book of Days”.
W lutym 1993 roku za album Sheperd Moons Enya otrzymała nagrodę Grammy w kategorii najlepszy album muzyki New Age, a w dwa miesiące później piosenkarka odebrała nagrodę irlandzkiego przemysłu nagraniowego IRMA jako najlepsza artystka irlandzka.
Pod koniec roku 1995 kolejny singiel „Anywhere Is” dotarł w Anglii do siódmego miejsca na liście najlepszych nagrań.
Kolejne albumy artystki były powieleniem stylu zaprezentowanego na płycie Watermark, cieszyły się nadal niesłabnącym powodzeniem i rozeszły się w kilkudziesięcio milionowych nakładach!
Enya jest również autorką utworu „May It Be”, napisanego specjalnie do filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia, za który otrzymała nominację do Oscara!
Wydawnictwa Enya są znane jako jedne z najlepiej sprzedających się w historii muzyki rozrywkowej, łączny nakład to ponad 50 mln. sprzedanych egzemplarzy.

Albumy:

1987 Enya
1988 Watermark
1991 Shepherd Moons
1992 The Celts
1995 The Memory of Trees
2000 A Day Without Rain
2005 Amarantine
2006 Amarantine: Special Christmas Edition
2008 And Winter Came
2015 Echoes in Rain

Najważniejsze nagrania:

1987 I Want Tomorrow
1988 Orinoco Flow
1989 Storms in Africa
1991 Caribbean Blue
1992 Book of Days
1992 The Celts
1995 Anywhere Is
1996 On My Way Home
1997 Only If…
2000 Only Time
2001 Wild Child
2002 May It Be
2005 Amarantine
2006 It’s in the Rain
2008 Trains and Winter Rains

źródło: materiały własne

współredagowali: Tomex/ejtismen

14 marca, 2017 0


Loading