Kombi

Kombi – polski zespół muzyczny, początkowo rockowy, potem elektroniczny założony w 1976 r. przez Sławomira Łosowskiego.

Zespół zdobył popularność dzięki charakterystycznemu pop-rockowemu brzmieniu i głosowi Grzegorza Skawińskiego. W początkowym okresie działalności grupy, Grzegorz Skawiński bez specjalnego entuzjazmu podchodził do roli wokalisty więc prowadzono także poszukiwania innych muzyków mogących wykonywać partie wokalne. Jednym z nich był, w latach 70. mało jeszcze znany szerszej publiczności, Stanisław Sojka. Śladem tej współpracy jest utwór „Katar” (do słów Jana Brzechwy), ilustrowany pomysłowym na owe czasy teledyskiem. We wczesnym stadium (lata 1976-1982) Kombi grało utwory rockowo-bluesowe oraz krótkie formy instrumentalne o charakterze ilustracyjnym, z niewielkim udziałem elektroniki, a także fusion i funky. Od 1983 r. (wraz z singlem „Inwazja z Plutona”, tuż przed wydaniem płyty Nowy rozdział) grupa przerzuciła się na granie elektronicznej „przystępnej awangardy” spod znaku new romantic czy „synth pop-rock”. Taką muzykę zespół grał aż do rozwiązania w 1992. Jednymi ze słynnych instrumentów muzycznych zespołu w tym czasie były elektroniczna perkusja Simmons (model SDS V) oraz komputer Commodore 64 (jako sekwencer MIDI).

W 2003 powołano do życia (jednak bez udziału i wiedzy założyciela – Sławomira Łosowskiego), zespół o nazwie Kombii.
Najbardziej znane przeboje to: „Przytul mnie”, „Królowie życia”, „Black and White”, „Nasze rendez-vous”, „Słodkiego miłego życia”, „Linia życia”, „Kochać cię – za późno”, „Tabu – obcy ląd”, „Nie ma zysku”, „Za ciosem cios” oraz najpopularniejszy chyba utwór instrumentalny „Bez ograniczeń” będący przez wiele lat sygnałem muzycznym audycji telewizyjnej 5-10-15.

Muzycy
Byli członkowie zespołu

Sławomir Łosowski – instrumenty klawiszowe, programowanie
Grzegorz Skawiński – wokal, gitara, syntezator gitarowy
Waldemar Tkaczyk – gitara basowa, chóry, perkusja elektroniczna
Jan Pluta – perkusja, perkusja elektroniczna
Jerzy Piotrowski – perkusja, perkusja elektroniczna
Tomasz Łosowski – perkusja
Mariusz Bryl – perkusja
Zbigniew Kraszewski – perkusja

Dyskografia:

Albumy
1980 Kombi
1981 Królowie życia
1984 Nowy rozdział
1985 Kombi 4
1986 10 Years – The Best of Kombi – Live
1989 Tabu
1990 Jubileusz
1990 15 lat
1991 The best of Kombi
1992 Ostatni koncert
1993 The Singles
2007 Gwiazdy polskiej muzyki lat 80. – składanka

Single:
1979 „Wspomnienia z pleneru”, „Przeciąg”
1980 „Hej rock and roll”, „Przytul mnie” instrumental
1980 „Hotel Twoich snów”, „Przytul mnie”
1981 „Taniec w słońcu”, „Królowie życia” instrumental
1981 „Wejdź siostro”
1981 „Victoria Hotel”, „Open-air remembrance”
1982 „Spring in Poland”, „Dance in the sunshine”
1983 „Inwazja z Plutona”, „Nie ma jak szpan”
1983 „Linia życia”, „Komputerowe serce”
1984 „Słodkiego miłego życia”, „Nie ma zysku”
1986 „You are wrong” (także na maksisinglu w wersji „extended”, co było dużą rzadkością wśród polskich wykonawców).

źródło: wikipedia

Artist News

0

Dodaj komentarz

1