Header

Blümchen

Blümchen ( Jasmin Wagner ) (ur. 20 kwietnia 1980 w Hamburgu) – niemiecka piosenkarka pop, aktorka i modelka występująca pod pseudonimem scenicznym Blümchen, bądź, w krajach anglojęzycznych, Blossom.

Od czwartego roku życia pracowała jako modelka, w liceum należała do słynnego w Niemczech zespołu cheerleaderek Hamburg Blue Angels działającego przy zespole futbolu amerykańskiego, Hamburg Blue Devils.
W 1995 wypatrzyli ją dwaj producenci muzycznie związani z Niemiecką nową falą, Stani Djukanovic oraz Arn Schürmann. Pomogli jej nagrać debiutancki album, Herzfrequenz, który, dzięki przebojom takim jak Herz an Herz czy Kleiner Satellit (Piep, Piep) odniósł duży sukces w krajach niemieckojęzycznych.
Kolejne albumy i kolejne przeboje, m.in. Nur geträumt (cover piosenki Neny), Gib mir noch Zeit czy Es ist vorbei ugruntowały pozycję Jasmin na niemieckiej scenie muzycznej. Od 1998 reklamowała kolekcję amerykańskiego projektanta Tommyego Hilfigera.

W 2001, krótko przed ukończeniem 21 lat, Jasmin ogłosiła, że rezygnuje z występów pod dotychczasowym pseudonimem Blümchen (pol: Kwiatek). Artystka chciała w ten sposób zerwać z dotychczasowym wizerunkiem nastoletniej gwiazdy. Potwierdziła to kolejna, wydana po kilku latach milczenia, już pod własnym nazwiskiem, płyta.

Jasmin Wagner jest zdeklarowaną wegetarianką, należy do licznych organizacji, m.in. People for the Ethical Treatment of Animals oraz Whale and Dolphin Conservation Society, walczących o ochronę dzikich zwierząt.
Aktywnie działa również w ruchach zbierających pieniądze na pomoc dzieciom chorym na nowotwory, w 2004, po trzęsieniu ziemi oraz fali tsunami które nawiedziły region Oceanu Indyjskiego, założyła fundację, która zebrała i przekazała rodzinom ofiar ok. 60.000 euro pomocy.

Dyskografia:

Jako Blümchen

1996 Herzfrequenz
1997 Verliebt…
1998 Jasmin
1999 Live in Berlin
2000 Die Welt gehört dir
2001 Für immer und ewig
2003 The Best of Blümchen (kompilacja)

Jako Blossom

1996 Heartbeat
1997 In Love

Jako Jasmin Wagner

2006 Die Versuchung

W 2001 roku Jasmin Wagner rozpoczęła również karierę filmową. Wystąpiła jak dotąd w trzech produkcjach:

2003 Operation Dance Sensation … Schwester Stefanie
2003 Randgruppe … Jasmin
2001 Wyścig … Ingrid

tekst źródłowy z wikipedii

0

Dodaj komentarz

1