Header

Belinda Carlisle

Belinda Carlisle (Belinda Jo Kurczeski Carlisle) urodzona 17.08.1958 w Hollywood USA,aktorka, wokalistka. Muzyczną karierę rozpoczynała jako perkusistka w zespole The Germs (w 1977 roku) pod pseudonimem Dottie Danger, a rok później (1987) pojawiła się w dziewczęcej grupie Go-Go’s. Kwintet w którym występowała (8 lat) wylansował siedem bestsellerowych singli i trzy albumy w tym Beauty and the Beat, sprzedany w kilku milionowych egzemplarzach. Do największych przebojów z tego okresu zalicza się „Head Over Heels”, „Vacation”, „Our Lips Are Sealed”.
W maju 1986 koncert w Cleavland rozpoczął solową karierę Belindy z nowym wizerunkiem bardzo sympatycznej, usmiechniętej, poukładanej dziewczyny. Pierwszy singiel „Mad about You” dotarł do trzeciego miejsca na liście bestsellerów w Stanach Zjednoczonych, a debiutancki album Belinda zyskał status złotej płyty (nakład 500 tysięcy egzemplarzy).
W grudniu roku 1986 piosenka „Heave is a Place on Earth” znalazła się na pierwszych miejscach listy najlepszych singli w USA i na kontynencie europejskim. Teledysk do tego nagrania był dziełem aktorki Diane Keaton!
Następna piosenka z tego albumu „I get Weak” również stała się popularnym światowym hitem ( 2 miejsce w USA 10 w Anglii).
W połowie 1988 piosenkarka rozpoczęła swoje pierwsze światowe tourne, mając wtedy na listach przebojów utwór „Circle in the Sand”. Pod koniec lat 80′, kiedy doszły następne poularne jej piosenki „Leave a Light on 7” i „Want the Same Thing”, piosenkarka była już światową gwiazdą muzyki pop, zaangażowaną w akcje humanitarne i ochronę środowiska. Jeszcze w 1989 roku ukazał się kolejny album Runaway Horses, który również odniósł olbrzymi sukces w świecie muzycznym. Płytę promowały single „Summer Rain”, „Leave a Light On” i nieśmiertelne nagranie „La Luna”
.W 1992 roku poślubiła syna aktora Jamesa Masona, Morgana.
Po przerwie związanej z urodzeniem syna Jamesa Duke’a, artystka wylansowała piosenki „Little Black Book”, „Big Scary Animal”, „Lay Down Your Arms”. Tym samym Belinda Carlisle stała się częstym gościem popularnych programów telewizji amerykańskiej.
W 1993 roku wzięła udział w nagraniu albumu Come on Feel the Lemonheads rockowego zespołu The Lemonheads.
W następnym roku (1994) wraz z reaktywaną grupą Go-Go’s ( powodem była fatalna recenzja krytyków muzycznych płyty Live Your Life Be Free (1991),oraz wydana dwa lata później Real z roku 1993), nagrała płytę Return to the Valley of the Go-Go’s, popartą intensywną trasą koncertową.
W drugiej połowie lat 90′ piosenkarka przeniosła się do Francji i rozpoczęła współpracę z wytwórnią Chrysalis, w której wydała album A Woman and a Man z tej płyty pochodzi przebój „In Too Deep”.
Belinda Carlisle znalazła też nową pasję, a są nią podróże po świecie między innymi Azja, Afryka i Ameryka Południowa.
W 1999 roku ukazała się kompilacja największych jej przebojów, uzupełniona trzema nowymi nagraniami, wydanymi na singlach „Feels Like I’ve Known You Forever”, „All God’s Children” i „A Prayer for Everyone”.
W swojej muzycznej karierze, oraz w swoim życiu nie ustrzegła się narkotyków i alkoholu, a te nałogi zamieniły jej życie w piekło. Przełom nastąpił w 2005 roku w jednym z wywiadów Belinda powiedziała… Pojechałam do Londynu w interesach, ale zamiast tego spędziłam trzy dni zamknięta w pokoju hotelowym i wciągałam kokainę.Wpadłam w największy ciąg w swoim życiu – wiem o czym mówię, przez ostatnich 30 lat nadużywałam narkotyków i alkoholu. Kiedy spojrzałam w lustro, nie znalazłam w nim swojego odbicia. Moje wewnętrzne światło zniknęło. Nie istniałam. Przestraszyłam się – ale nie potrafiłam przestać, do momentu, kiedy doznałam czegoś przerażającego i niezwykłego – opuściłam swoje ciało i zobaczyłam jak przedawkowuję i zostaję znaleziona martwa w pokoju hotelowym. Zrozumiałam, że jeśli dalej będę brać kokę, to umrę. Wtedy zamknęłam oczy i kiedy znów je otworzyłam podjęłam decyzję, którą zbyt długo odkładałam. Otworzyłam się na życie.

Dyskografia:
1986: Belinda
1987: Heaven on Earth
1989: Runaway Horses
1991: Live Your Life Be Free
1993: Real
1996: A Woman & A Man
1999: A Place On Earth – The Greatest Hits
2006: Voila
2013: ICON
2013: Live From Metropolis Studios
2015: Access All Areas

Najważniejsze nagrania:

1986: Mad about you
1987: Heaven is a place on earth
1988: Circle in the sand
1988: I get weak
1989: La luna
1989: Leave a light on
1990: Runaway horses
1990: Vision of you
1990: Summer rain
1991: Half the world
1991: Do you feel like i feel
1992: Little black book
1992: I plead insanity
1997: California
2013: Sun

współredagowali witrek/ejtismen dla RM80.pl

materiał żródłowy własny

Newsy artysty

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1