Header

Vanessa Paradis

Przyszła na świat na przedmieściach Paryża tuż przed świętami Bożego Narodzenia -22 grudnia 1972r. Pierwszy raz wystąpiła na scenie za sprawą swojego wujka Didiera Paina, producenta muzycznego, który zaproponował jej występ w amatorskim przesłuchaniu „L’école des enfants”. Zaśpiewała tam piosenkę „Emilie Jolie”, która została pokazana we francuskiej telewizji 3 maja 1980 roku. Vanessa miała wówczas siedem lat.

Pięć lat później, jej wujek zarejestrował piosenkę „La magie des surprises-parties”. Utwór ten nigdy nie został wydany na singlu, ale dzięki niemu doszło do spotkania z kompozytorem Franckiem Langolffem i twórcą tekstów Etienne Roda-Gilem, którzy obiecali napisać piosenkę dla Vanessy. Utwór „Joe le taxi” został wydany w 1986 roku i stał się ogólnoeuropejskim przebojem. Vanessa miała wtedy 14 lat. W 1987 roku Vanessa nagrała swój pierwszy album, zatytułowany M&J. Właśnie z jej pierwszej płyty pochodzą przeboje m.in. „M&J”, „Manolo Manolette”, „Coupe, coupe”.
Pierwszym filmem, w którym zagrała był Noce Blanche (1989) w reżyserii Jean Claude’a Brisseau. Rola wrażliwej, zakochanej w nauczycielu nastolatki przyniosła jej pierwszą filmową nagrodę – Cesara w kategorii najlepiej zapowiadającej się aktorki 1990 roku. Po sukcesie pierwszej płyty, przyszedł czas na kolejną zatytułowaną „Variations sur le meme t’aime”, nagraną z pomocą Serge Gainsbourga.
W 1991 roku Vanessa podpisała kontrakt na 3 mln franków z firmą Chanel, jako nowa twarz perfum Coco Chanel. W kampanii reklamowej ukazana została pod postacią ptaka w pozłacanej klatce. Fotografem był Jean-Paul Goude. Jej trzeci album został przygotowany we współpracy z Lennym Kravitzem w Nowym Jorku i wydany w 1992 roku. Zawierał m.in. hity „Sunday Mondays” i „Be My Baby”.

W 1994 zaczęła pracę u boku Gérarda Depardieu nad drugim filmem pt. Elisa w reżyserii Jeana Beckera. Odegrała główną rolę nieporadnej sieroty Marie, błąkającej się po ulicach Paryża w celu odnalezienia swojego ojca i dokonania na nim zemsty. Film wszedł na ekrany kin w 1995 roku i zebrał pozytywne opinie krytyków. Vanessa otrzymała wiele pochwał za znakomitą grę aktorską, a Gérard Depardieu podsumował pracę z nią słowami: „Stale zaskakiwała mnie swoją siłą, którą w to wkładała. Posiada wszystko co potrzebne, by zostać wielką aktorką”.
W 1997 roku na ekrany kin francuskich wszedł film Jak kochają czarownice, w którym zagrała wspólnie z Jeanne Moreau. Kolejną produkcją filmową w jakiej wystąpiła był film Dziewczyna dla dwóch z Alain Delonem i Jean-Paulem Belmondo w reżyserii Patrice Leconte. Z Lecontem ponownie spotkała się na planie filmu Dziewczyna na moście, gdzie partnerował jej Daniel Auteuil.
Od roku 1998 Vanessa jest związana z aktorem Johnnym Deppem. 27 maja 1999 na świat przyszła ich córka Lily Rose Melody Depp, a 3 lata później, 9 kwietnia 2002 roku urodził się ich syn Jack John Christopher Depp III. W 2000 wydała kolejny album z którego singlami były m.in. „Pourtant” (teledysk nakręcony przez Johnny’ego) i „Commando”. W 2005 roku ukazała się jej płyta koncertowa Au Zénith.
W czerwcu 2012 roku para ogłosiła rozstanie.
Następnie zagrała w kolejnych filmach: Atomik Circus – Le retour de James Bataille (2004), Mon ange (2005) – pierwszy długometrażowy film Serge’a Frydmana i scenarzysty Patrice’a Leconte.

Pod koniec roku 2007 wydała album Divine Idylle (Johnny Depp wyreżyserował oraz wystąpił w teledysku do piosenki L’incendie ) .W 2008 została wiodącą modelką, tzw. twarzą firmy Miu Miu.

Albumy:
1988: M & J
1990: Variations Sur Le Meme T’aime
1992: Vanessa Paradis
1994: Live
2000: Bliss
2001: Au Zénith
2007: Divine Idylle
2009: Best of…
2013: Love Songs
2014: Love Songs Tour

Single we Francji:

1987: „Joe le Taxi”
1988: „Manolo Manolete”
1988: „Marilyn & John”
1988: „Maxou”
1989: „Coupe Coupe”
1990: „Tandem”
1990: „Dis Lui Toi Que Je T’aime”
1992: „Be My Baby”
1992: „Sunday Mondays”

2000: 2″Commando”
2007: „Divine Idylle”
2007: „L’incendie”
2009: „Il Y A”

w Wielkiej Brytanii:

1988: „Joe le Taxi”
1992: „Be My Baby”
1993: „Sunday Mondays”
1993: „Just As Long As You Are There”

Filmografia:

2005: The Gypsy’s Curse
2005: Magiczna karuzela (The Magic Roundabout) jako Margote (fran.) (głos)
2004: Tony’n’Tina’s Wedding jako Marina Galino
2004: Atomik Circus – Le retour de James Bataille jako Concia
2004: Mon ange jako Colette
1999: Dziewczyna na moście (La Fille sur le pont) jako Adele
1998: Dziewczyna dla dwóch (Une chance sur deux) jako Alice Tomaso
1997: Jak kochają czarownice (Un Amour de sorciere) jako Morgane
1995: Élisa jako Marie
1989: Białe małżeństwo (Noce blanche) jako Mathilde Tessier
2012: Dom w Bretanii

NAGRODY:

2000: Dziewczyna na moście – (nominacja) César – najlepsza aktorka
1990: Białe małżeństwo – Nagroda Główna César – najbardziej obiecująca aktorka.

opracowane przez Aneta dla RM80.pl

materiał źródłowy wikipedii

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1