Header

Meat Loaf

Meat Loaf, właściwie Michael Lee Aday (ur. 27 września 1947 w Dallas w Teksasie jako Marvin Lee Aday), amerykański piosenkarz i aktor. Jest głównie znany ze swoich występów na scenie muzycznej i płyty „Bat Out Of Hell” (1977), która sprzedała się w ponad 43 milionach egzemplarzy, niemal wyrównując wynik finansowy albumu Thriller Michael Jacksona. Mimo tego, że od jej wydania minęło 30 lat, nadal corocznie sprzedaje się około 200 000 jej kopii. Do jego najpopularniejszych piosenek zaliczyć należy I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That), która pochodzi z innego albumu, czyli z „Bat Out Of Hell 2: Back Into Hell” (1993), który sprzedał się w ponad 18 milionach egzemplarzy. Meat Loaf wystąpił w około 50 filmach i programach telewizyjnych, czasem nawet jako on sam. Najbardziej znany jest z roli w musicalu The Rocky Horror Picture Show, gdzie zagrał Eddiego.

Dyskografia

Solowe albumy studyjne:
1977: Bat Out Of Hell
1981: Dead Ringer
1983: Midnight At The Lost And Found
1984: Bad Attitude
1986: Blind Before I Stop
1993: Bat Out Of Hell II: Back Into Hell
1995: Welcome To The Neighborhood
2003: Couldn’t Have Said It Better
2006: Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose
2010: Hang Cool Teddy Bear
2011: Hell in a Handbasket

Albumy Live:
1987: Live at Wembley
1996: Live Around the World
1999: VH1: Storytellers
2004: Bat Out Of Hell: Live with the Melbourne Symphony Orchestra

Inne albumy i najważniejsze składanki:
1971: Stoney & Meatloaf
1998: The Very Best Of Meat Loaf

Muzyczne DVD i VHS:
1986: Bad Attitude – Live!
1999: VH1: Storytellers
2004: Meat Loaf – Live with the Melbourne Symphony Orchestra
2007: 3 Bats Live

materiał źródłowy wikipedii

0

Dodaj komentarz

1