Header

Jason Donovan

Jason Sean Donovan (ur. 1 czerwca 1968 roku w Malvern, Melbourne, w stanie Wiktoria w Australii) – australijski aktor i piosenkarz.
Jest synem australijskiego aktora Terence’a Donovana i Sue, byłej australijskiej lektorki wiadomości Australian Broadcasting Corporation (ABC). W 1973 roku, kiedy miał pięć lat, jego rodzice rozwiedli się. Rok później matka ponownie wyszła za mąż za Johna McIntosha, z którym ma trzy córki: Katherine, Olivię i Stephanie. W wieku dwunastu lat wystąpił w australijskiej operze mydlanej Skyways (1980). Ukończył De La Salle College w Malvern. Popularność przyniosła ma rola Scotta Robinsona w australijskiej operze mydlanej Sąsiedzi (Neighbours, 1986-89), za którą został uhonorowany nagrodami Logie (1987) i Silver Logie (1988). Zagrał także w telefilmie wojennym Bohaterowie (The Heroes, 1988) z Cameronem Daddo, dramacie wojennym Przysięga krwi (Blood Oath, 1990) u boku Bryana Browna, Terry’ego O’Quinna, Russella Crowe i Deborah Kary Unger oraz komedii Słońce, Księżyc i Gwiazdy (The Sun, the Moon and the Stars, 1996) z Angie Dickinson.
W 1989 roku Donovan wyjechał do Londynu, gdzie rozpoczął karierę piosenkarza. Jego debiutancki album Ten Good Reasons (1989) zdobył ogromną popularność w wielu krajach świata, trafił na szczyt listy najlepiej sprzedających się płyt w Wielkiej Brytanii i wylansował takie przeboje jak Nothing Can Divide Us, Especially For You w duecie z Kylie Minogue, Too Many Broken Hearts oraz cover hitu Sealed with a Kiss (Ze stemplem moich ust), który w 1962 roku wykonywał Brian Hyland.
W 1991 roku odniósł sukces na londyńskiej scenie West End rolą Józefa w biblijnym musicalu Andrew Lloyda Webbera Józef i cudowny płaszcz snów w technikolorze (Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat), a singel z piosenką Any Dream Will Do trafił na pierwsze miejsce listy przebojów w Wielkiej Brytanii. W latach 2004-2005 występował na scenie London Palladium w City of Westminster ze spektaklem dla dzieci Iana Fleminga Chitty Chitty Bang Bang, a dwa lata później odbył tournée z przedstawieniem Stephena Sondheima Sweeney Todd.W 1997 związał się z menedżerką sceniczną Angelę Malloch. Mają córkę Jemmę (ur. 28 marca 2000) i syna Zacha (ur. 23 marca 2001).
W 1999 roku jego kariera uległa załamaniu, gdy ujawniono jego uzależnienie od narkotyków i przez dwa lata miał problemy z uzależnieniem od kokainy.
Obecnie gra w australijskim musicalu „Priscilla, królowa pustyni” w teatrze Palace Theatre w Londynie.

Dyskografia

Single
1988: Nothing Can Divide Us
1988: Especially for You (duet z Kylie Minogue)
1989: Too Many Broken Hearts
1989: Sealed with a Kiss
1989: Every Day (I Love You More)
1989: When You Come Back to Me
1990: Hang On To Your Love
1990: Another Night
1990: Rhythm of the Rain
1990: I’m Doing Fine
1991: R.S.V.P
1991: Any Dream Will Do
1991: Happy Together
1991: Joseph Mega Remix
1992: Mission Of Love
1992: As Time Goes By
1993: All Around The World
2007: Share My World
2008: Let It Be Me
2010: Soundtrack Of The 80s
2012: Sign Of Your Love

Albumy
1989: Ten Good Reasons
1990: Between The Lines
1993: All Around The World

Składanki
1989: The Other Side Of Jason Donovan
1991: Greatest Hits
1991: Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat (musical soundtrack z 1991 roku; London Revival Cast)
2000: The Very Best Of Jason Donovan
2006: The Greatest Hits
2016: Ten Good Reasons (reedycja)

materiał źródłowy wikipedii

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1