Header

Dusty Springfield

Mary Isabel Catherine Bernadette O’Brien znana jako Dusty Springfield (16 kwietnia 1939 – 2 marca 1999) – brytyjska piosenkarka popowa, przedstawicielka takich stylów i gatunków jak biały soul (blue eyes soul), brytyjska inwazja, folk, taneczny pop i innych.
Dusty Springfield była największą brytyjską gwiazdą pop lat sześćdziesiątych. Wbrew powszechnemu mniemaniu, które wiąże początek brytyjskiego najazdu z fenomenalnym sukcesem The Beatles, to właśnie Springfield zapoczątkowała obecność brytyjskiej muzyki pop na amerykańskim rynku. Jej singel Silver Threads and Golden Needles podbił rynek amerykański na całe 15 miesięcy wcześniej niż I Want to Hold Your Hand Beatlesów. Mimo że początkowo śpiewała muzykę folk rock (występując z grupą The Springfields – stąd jej pseudonim), wkrótce pod wpływem muzyki rhythmandbluesowej i soulowej zainteresowania jej zwróciły się w ich kierunku. Jej piosenki śpiewane lekko zachrypniętym głosem (Dusty) nie miały wiele wspólnego z opartym na elektrycznym brzmieniu brytyjskim rock and rollem, lecz opierały się na typowych dla wytwórni płytowej Motown bogatych, orkiestrowych aranżacjach.
W 1999 Dusty Springfield została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.
Springfield identyfikowała się jako osoba biseksualna. Pierwszy raz poruszyła publicznie tę kwestię w 1970 roku w The Evening Standard. Na początku lat osiemdziesiątych przez pewien okres związana była z kanadyjską wokalistką rockową Carole Pope.
Dusty Springfield zmarła na raka piersi w 1999 r. Do największych jej przebojów należały Silver Threads and Golden Needles, Only Want to Be with You, Wishin’ and Hopin’ , The Look of Love, You Don’t Have to Say You Love Me, Son of a Preacher Man, Breakfast in Bed i inne.

Dyskografia:

1964 A Girl Called Dusty
1964 Stay Awhile-I Only Want to Be with You
1964 Dusty
1965 Ooooooweeee!!!
1965 Ev’rything’s Coming Up Dusty
1966 You Don’t Have to Say You Love Me
1967 Where Am I Going
1967 The Look of Love
1967 The Peking Medalion
1968 Dusty… Definitely
1969 Dusty in Memphis
1969 Dusty Springfield
1970 From Dusty With Love
1970 A Brand New Me
1971 This Is Dusty Springfield
1972 See All Her Faces
1973 Cameo
1973 Magic Garden (This Is, Vol. 2)
1974 Longing (album nie został wydany)
1975 Sings Bacharach & King
1978 It Begins Again
1979 Living Without Your Love
1982 White Heat
1990 The Corrupt Ones (Original Soundtrack)
1991 Reputation
1995 A Very Fine Love
2000 Blue for You
2000 Son of a Preacher Man

materiały źródłowe z wikipedii

0

Dodaj komentarz

1