Header

Boris Gardiner

Boris Gardiner (ur. 13 stycznia 1943 w Kingston) – jamajski piosenkarz, autor tekstów, gitarzysta basowy i producent muzyczny.
W 1986 nagrał singla I Wanna Wake Up With You, który niespodziewanie znalazł się na pierwszym miejscu w zestawieniu UK Singles Chart, gdzie spędził dwa miesiące w pierwszej dziesiątce (Top Ten). Towarzyszący album Everything to Me zawierał również inny przebój – You’re Everything To Me, który znalazł się na 11. miejscu UK Singles Chart. Pod koniec 1986 został wydany jeszcze jeden singel – The Meaning of Christmas, który również okazał się przebojem.
Następnie artysta podpisał kontrakt płytowy z RCA Records.
W 2002 została wydana antologia zawierająca 22 utwory artysty (Music Club Records).

Wybrana dyskografia
Reggae Happening (1970)
Everything to Me (1986)
Let’s Take a Holiday (1992) – (VP Records)
Next to You (1992) – (VP)
Reggae Happening (1996) – (Jamaican Gold)
The Very Best of Boris Gardiner (2002) – (Music Club Records)
I Want to Wake Up With You: The Best Of Boris Gardiner (2004) – (Sanctuary/Trojan)

materiał źródłowy wikipedii

0

Dodaj komentarz

1