Header

Wilki

Wilki – polski zespół rockowy, a później pop rockowy, założony w 1991 roku w Warszawie przez Roberta Gawlińskiego.
Zespół został założony w 1991 roku w Warszawie przez Roberta Gawlińskiego. W 1992 roku, podczas sesji do albumu Wilki, ustalił się skład zespołu. Prace nad płytą rozpoczęły się w klubie Stodoła, w składzie Robert Gawliński – śpiew, Mikis Cupas – gitara elektryczna, Michał Rollinger – instrumenty klawiszowe, Adam Żwirski – gitara basowa, Darek Nowak – perkusja. W trakcie prac nad nagraniami zmarł nagle Adam Żwirski. Jemu też dedykowany jest utwór Son of the blue sky. Album po wydaniu okazał się bestsellerem, włącznie z nakładami pirackimi mógł rozejść się w nakładzie nawet miliona egzemplarzy. Wszystkie utwory na płycie były autorstwa Roberta Gawlińskiego, który objął obowiązki lidera grupy. Piosenki Son of the blue sky, Aborygen, Eli lama sabachtani zdobywały krajowe listy przebojów, zyskując dużą popularność.
W roku 1993 ukazał się album Przedmieścia, który różnił się od poprzednika bardziej rockowym i funkowym brzmieniem. Album został dobrze przyjęty przez publiczność i przyniósł kolejne przeboje, jak Nie zabiję nocy, czy Moja Baby.
W 1994 roku pojawił się koncertowy i akustyczny album grupy, Acousticus Rockus. Na album trafiły kompozycje z dwóch pierwszych płyt, kilka nowych piosenek, a także cover słynnego Snu o Warszawie z repertuaru Czesława Niemena.

Zespół zawiesił działalność w 1995, wtedy to lider Robert Gawliński wydał pierwszy samodzielny album, Solo, natomiast Mikis Cupas i Marek Chrzanowski zaangażowali się w projekt Hopsa.
W 1997 Robert Gawliński opublikował album Kwiaty jak relikwie, w latach 1998 i 1999 następne – X i Gra. W solowych albumach Roberta Gawlińskiego miał udział Andrzej Smolik.
W roku 2000 ukazał się album Największe przeboje, zawierający piosenki wybrane zarówno z dotychczasowej dyskografii Wilków, jak i solowej Roberta Gawlińskiego. Wydanie albumu doprowadziło do ponownego spotkania się muzyków zespołu i w rezultacie, reaktywowania grupy.
W 2001 roku zespół, w składzie sprzed zawieszenia działalności zespołu, ruszył w trasę koncertową i jednocześnie rozpoczął pracę nad nowym albumem.
W 2002 roku w rozgłośniach radiowych pojawiła się piosenka Baśka. Utwór zdobył główną nagrodę na festiwalu w Opolu i stał się przebojem lata 2002. 31 sierpnia 2002 ukazał się nowy album 4, który za sprawą piosenki promującej zdobył dużą popularność.
W roku 2003 ukazała się „walentynkowa” wersja albumu, wzbogacona wywiadami z muzykami oraz piosenką Here I Am, którą zastąpiono Balladę o Tolku Bananie.
W 2004 zespół nagrał Watrę. Płytę promował utwór Bohema. Watra już po pierwszym miesiącu sprzedaży zdobyła status Złotej Płyty. Popularność zdobył także drugi singel z krążka, zatytułowany Słońce pokonał cień.

Na początku 2006 roku nastąpiły zmiany w składzie Wilków. Odszedł perkusista Marcin Szyszko i basista Marcin Ciempel, którzy zastąpieni zostali przez Huberta Gasiula i Leszka Biolika. W tym samym roku zespół został nagrodzony Bursztynowym Słowikiem w kategorii „Nadzieja Roku” oraz kilkoma Mikrofonami Popcornu. Na przestrzeni lat zespół zdobył też kilka nagród Fryderyków. 10 listopada 2006 roku ukazał się nowy album Wilków – Obrazki, promowany przez utwór Na zawsze i na wieczność, a później Love story. Płyta nie powtórzyła sukcesu swoich poprzedniczek.
W maju 2008 roku zespół nagrał utwór Idziemy na mecz z okazji Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Utwór został zaprezentowany podczas konkursu premier na Festiwalu w Opolu, jednak nie odniósł sukcesu.

27 lutego 2009 zespół Wilki zarejestrował koncert MTV Unplugged. Grupa wykonała 20 utworów w specjalnych, akustycznych aranżacjach w warszawskim Studio Buffo. Na liście piosenek znalazły się największe przeboje zespołu, jak „Eli lama Sabachtani”, „Baśka”, utwór „Heart of Gold” autorstwa Neila Younga. Zespół wykonał również jeden premierowy utwór. Wilki zaprosiły do współpracy Kasię Kowalską, która w duecie z liderem zespołu – Robertem Gawlińskim – wykonała przebój „Cień w Dolinie Mgieł” oraz Reni Jusis, która zagrała na fortepianie i zaśpiewała w utworze „Beniamin”. Koncert nagrywany był przy akompaniamencie czteroosobowej sekcji smyczkowej i dwuosobowej sekcji dętej. Telewizyjna premiera koncertu miała miejsce w MTV Polska 8 kwietnia. „MTV Unplugged Wilki” zostało wydane również na CD i CD/DVD. Album uzyskał status złotej płyty. W lutym 2010 roku wydawnictwo uzyskało nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: album roku rock. Od wiosny 2009 roku zespół ponownie zawiesił działalność, a lider (Robert) nagrał piątą już płytę solową. Tym razem jego głównym partnerem nagrań nie był, jak przy czterech poprzednich, Andrzej Smolik (instr. klawiszowe w zespole Wilki), lecz basista zespołu, Leszek Biolik. Na początku 2011 roku zespół opuścił Biolik, którego zastąpił Stanisław Wróbel. Skład uzupełnił także gitarzysta Maciej Gładysz.
Muzycy

Obecny skład zespołu
Robert Gawliński – gitara, śpiew (1991-1995, od 2001)
Mikis Cupas – gitara (1991-1995, od 2001)
Maciej Gładysz – gitara (od 2011)
Stanisław Wróbel – gitara basowa (od 2011)
Andrzej Smolik – instrumenty klawiszowe (1993-1995, od 2001)
Hubert Gasiul – perkusja (od 2006)

Byli członkowie
Michał Rollinger – instrumenty klawiszowe (1992)
Adam Żwirski – gitara basowa
Marek Chrzanowski – gitara basowa (1993-1995, 2001-2002)
Marcin Ciempiel – gitara basowa (2002-2004)
Leszek Biolik – gitara basowa (2006-2011)
Dariusz Nowak – perkusja
Marcin Szyszko – perkusja (1993-1995, 2001-2006) (zmarł 04.06.20013)

Dyskografia

Albumy
1992 Wilki
1993 Przedmieścia
1993 Wilki Live
1994 Acousticus Rockus
2000 Największe przeboje
2002 4
2004 Watra
2006 Obrazki
2009 MTV Unplugged
2012 Światło i mrok
2016 Przez dziewczyny

Single
1992 Eroll
1992 Son of the Blue Sky
1992 Aborygen
1993 Eli lama sabachtani
1993 N’Avoie
1993 Nie zabiję nocy
1993 Ballada Emanuel
1994 Moja „Baby”
1994 Jeden raz odwiedzamy świat
1994 Letnia piosenka
1994 A moje bóstwa płaczą
1995 Sen o Warszawie
2002 Baśka
2002 Urke
2002 Ja ogień ty woda
2003 Here I Am
2004 Bohema
2005 Słońce pokonał cień
2005 Niech mówi serce
2006 Atlantyda łez
2006 Na zawsze i na wieczność
2007 Love Story
2007 Zostać mistrzem
2009 Obudź mnie
2012 Rachela
2013 Spłonąć i odejść

żródło:wikipedia

Newsy artysty

0

Dodaj komentarz

1