Header

Oddział Zamknięty

Oddział Zamknięty – Zespół powstał jesienią 1979 roku w Warszawie. Pierwsze próby odbywały się w ciasnej warszawskiej kawalerce. W okresie późniejszym zespół przenosi się do Domu kultury na warszawskim Mokotowie. W pierwszym składzie znaleźli się Krzysztof Jaryczewski, Wojciech Łuczaj-Pogorzelski, Paweł Mścisławski i Jarosław Szlagowski. W tym składzie zespół nagrał m. in. „Ten wasz świat”, „Ich marzenia, oraz „Obudź się”. Podczas drugiej sesji nagraniowej do pierwszego albumu pojawił się Włodzimierz Kania, który nagrał z zespołem takie hity jak „Party”, czy „Odmienić los”. Po tych nagraniach Szlagowski i Mścisławski odeszli do zespołu Lady Pank. W roku 1982 Zespół nagrywa „Jestem zły” i „Andzia i ja” W tym roku też oficjalnie zmienia się skład zespołu. Jarosława Szlagowskiego zastępuje Michał Conganianu, a Pawła Mścisławskiego – Marcin Ciempiel. W tym czasie muzycy nie byli zbyt grzeczną kapelą. Częste „zadymy” w hotelach i na koncertach wyrobiły im opinię „złych chłopców”. Do historii przeszła również sytuacja, kiedy podczas podpisywania pierwszej płyty w warszawskim EMPiKu został zablokowany ruch na ulicy Marszałkowskiej, a szyby w salonie zostały powybijane. Nie obyło się bez interwencji milicji, zespół zaś musiał uciekać tylnym wyjściem . W roku 1984 z zespołu odchodzi Włodzimierz Kania, a zastępuje go Krzysztof Zawadka. Zespół nagrywa płytę Reda by Night, nie zwalniając szalonego tempa. W 1985 nieleczona choroba gardła powoduje paraliż strun głosowych Jaryczewskiego. Przyszłość zespołu staje pod znakiem zapytania. Kolejnym wokalistą w zespole zostaje Robert Janowski. Z nim w składzie zespół nagrywa singel z utworami „Ostatni do Edenu” i „Koniec”. Singel zostaje słabo przyjęty, z zespołu odchodzi Marcin Ciempiel, Robert Janowski zaś, decyduje się na karierę solową. W okolicach roku 1987 wokalistą OZ zostaje Zbigniew Bieniak. Razem z nim zespół nagrywa materiał na nową płytę, która nie została wydana ze względu na błędy realizacyjne. Następuje zawieszenie działalności. Pogorzelski, rozpoczyna solowy projekt o nazwie A YA GORE, wyjeżdża do Mediolanu na zaproszenie wytwórni EMI. W roku 1990 Pogorzelski wraca do kraju, aby dograć coś do materiału na płytę A YA GORE, znajomy proponuje mu reaktywowanie zespołu, by ten mógł zagrać na otwarciu klubu Fugazi. Pojawia się nowy wokalista – Jarosław Wajk, powraca także pierwszy perkusista kapeli, Jarosław Szlagowski. Pozytywne przyjęcie zespołu po kilku latach, staje się podwaliną powstania nowej płyty zatytułowanej Terapia, na której znalazły się hity takie jak „Gdyby nie Ty”, czy „Sama”. Zespół idzie za ciosem i wydaje płytę Bezsenność. Wydanie jej zbiega się z odejściem Wajka. Jego miejsce zajmuje wokalista o mocnym rockowym głosie – Krzysztof Wałecki. Z tym wokalistą zostaje nagrana „Parszywa 13”. w 1999 roku Oddział Zamknięty obchodził 20 – lecie istnienia, które uczcił koncertem w Operze Leśnej w Sopocie. W roku 2000 w zespole pojawia się Marcin Czyżewski, zastępując tym samym Wałeckiego. Oprócz niego nowym basistą w zespole zostaje Paweł Mąciwoda. Zespół nagrywa ostatnią jak dotąd płytę Co na to ludzie, która jest łagodniejsza w brzmieniu niż poprzednia. W roku 2003 miejsce Czyżewskiego zajmuje Cezary Zybała, zaś miejsce Mąciwody, który przechodzi do zespołu Scorpions – Grzegorz Stępień. Powraca też Krzysztof Zawadka. W tym składzie trwają do roku 2007. Zawadka zajął się innym projektem muzycznym a jego miejsce zajął gitarzysta grający na płycie Parszywa 13 – Piotr Ożerski. Obecnie zespół przygotowuje nowy album.

Członkowie zespołu
Obecny skład
Cezary Zybała-Strzelecki – śpiew (2003 – ?)
Piotr Ożerski – gitara (1996 – 2000, 2007 – ?)
Wojciech Łuczaj Pogorzelski – gitara (1979 – ?)
Grzegorz „Ornette” Stępień – gitara basowa (2003 – ?)
Dariusz Henczel – perkusja (1997 – ?)

Byli członkowie
Krzysztof Jaryczewski – śpiew, gitara (1979 – 1985)
Paweł Mścisławski – gitara basowa (1979 – 1982)
Jarosław Szlagowski – perkusja (1979 – 1982, 1990 – 1997)
Artur Szewczyk – perkusja (1981)
Włodzimierz Kania – gitara (1982 – 1984)
Zbigniew Wypych – gitara basowa (1982 – 1983)
Marcin Ciempiel – gitara basowa (1983 – 1987, 1997 – 1999)
Michał Coganianu – perkusja (1982 – 1985)
Krzysztof Zawadka – gitara (1984 – 1987, 1990 – 1996, 2003 – 2007)
Robert Janowski – śpiew (1985 – 1987)
Wiesław Gola – perkusja (1985 – 1987)
Zbigniew Bieniak – śpiew (1987 – 1989)
Robert Jaszewski – gitara basowa (1987 – 1989)
Marcin Otrębski – gitara (1987 – 1989)
Wiesław Gola – perkusja (1987 – 1989)
Jarosław Wajk – śpiew (1989 – 1996)
Artur Affek – gitara (1989)
Tomasz „Kciuk” Jaworski – gitara basowa (1990 – 1994)
Waldemar Kuleczka – gitara basowa (1995 – 1996)
Krzysztof Wałecki – śpiew (1996 – 2000)
Aleksander Żyłowski – gitara basowa (1996 – 1997)
Michał Stawarski – instrumenty klawiszowe (1997 – 2000)
Elizabeth Jasiak – gitara basowa (1999 – 2000)
Marcin Czyżewski – śpiew (2000 – 2002)
Tomasz Rząd – gitara (2000 – 2002)
Paweł Mąciwoda – gitara basowa (2000 – 2002)

Dyskografia

1983 – Oddział Zamknięty
1984 – Reda by Night
1993 – Z miłości do rock and rolla
1993 – Terapia
1995 – Bezsenność
1997 – Parszywa 13
2001 – Co na to ludzie
2009 – Koncert w Stodole

Single
1983 – „Andzia i ja / Jestem zły”
1983 – „Świat rad / Kto tu mierzy czas”
1985 – „Koniec / Opóźniony do Edenu”

Składanki
1994 – Greatest Hits
1996 – Ballady
1998 – Gold
2007 – Gwiazdy polskiej muzyki lat 80.
2007 – Koncert w Stodole

Gościnnie
1997 – Być wolnym Tic Tac TIC-001-3-97CD
utwór „Co dalej”
2000 – To ja, złodziej
utwory „Ludzie ulicy”, „Dzieci śmieci”

żródło: wikipedia

0

Dodaj komentarz

1