Header

Monika Borys

Monika Borys (ur. 14 sierpnia 1965 roku w Warszawie) piosenkarka, tancerka, aktorka, fotomodelka. Absolwentka wydziału estradowego Państwowej Szkoły Baletowej w Warszawie.

Swoja karierę estradową rozpoczęła już jako dziecko w zespole pieśni i tańca Varsovia. Później zadebiutowała jako aktorka w warszawskim Teatrze Syrena.
Rozpoczęła współpracę z Ryszardem Poznakowskim, który do słów Grażyny Orlińskiej skomponował jej pierwszą piosenkę pt. „To nie jest pora na miłość” (w 1987 roku). Z piosenkami tegoż kompozytora występowała również na różnych festiwalach, m.in. na Festiwalu Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu, zdobywając liczne wyróżnienia. W roku 1988 w plebiscycie czytelników Panoramy została uznana za najlepszy debiut roku. W listopadowej telewizyjnej giełdzie piosenki bezapelacyjnie zwyciężyła piosenką „Słodka Lady”.

Piosenka „Co ty królu złoty” wykonana w 1989 roku przez Monikę Borys podczas koncertu premier otrzymała nagrodę publiczności Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu. W tym samym roku wystąpiła z tym utworem także na Festiwalu w Sopocie. Nagrała wiele teledysków, a jej piosenki cieszyły się ogromnym powodzeniem w konkursie radiowym Programu I Polskiego Radia – Radiowa Piosenka Tygodnia. Na pierwszym miejscu tej listy były nagrania „Co ty królu złoty”, „Nie masz prawa” i „Ty uratujesz mnie”.

W roku 1990 na festiwalu w Opolu, w krótkim koncercie poświęconym pamięci Anny Jantar, wykonała jej utwór „Moje jedyne marzenie”. Wykonała także swoje przeboje: „Słodka Lady”, „Co ty królu złoty”. Kilkakrotnie bisowała. Wtedy też ukazała się jej debiutancka płyta długogrająca, pt. Ściana i groch. Rok później na galowym koncercie opolskiego festiwalu wykonywała w duecie ze swoim mężem Jarosławem Kukulskim utwór „Przydział twój”. Na tym samym festiwalu wzięła udział w konkursie, gdzie zaśpiewała piosenki „Dance with Me” i „Słodka Lady”. Wydała również płytę z piosenkami dla dzieci.

W 1992 roku nagrała kolędy na kolejny album. Na początku roku 1993 wydała single, z piosenkami „Sexy bądź”, „Za każdy błąd”, „Bóg stworzył dla mnie świat” oraz „Zycie jest jak sen”. Z tą ostatnią wystąpiła w telewizyjnym konkursie Muzyczna Jedynka. Następnie odsunęła nieco na bok karierę muzyczną, by zająć się rodziną oraz chorym mężem. Na scenę powróciła dopiero dwa lata później, kiedy to nagrała piosenki „Wiara to my”, „Nie jestem zła”, „Pomóż mi wstać”.
W roku 2003 pojawiła się informacja o przygotowywanej przez piosenkarkę nowej płycie pt. Stracony czas i promujących ją teledyskach. Nowa płyta została w końcu zatytułowana Chcę…, jednak nie ujrzała światła dziennego. Rok później ukazał się krążek z kolędami w wykonaniu Moniki Borys. Na początku 2008 roku piosenkarka rozpoczęła pracę nad nowymi utworami. Ukazały się one na minialbumie w sierpniu tego samego roku. Znalazło się na nim 6 utworów, z czego jeden to remiks hitu sprzed lat – „Co ty królu złoty”. Taki tytuł nosiło też całe wydawnictwo.
Była drugą żoną kompozytora Jarosława Kukulskiego, kompozytora większości piosenek z jej repertuaru (para rozwiodła się w 2003 roku). Ma syna Piotra, którego ojcem jest Jarosław Kukulski

Dyskografia:

1988: „Bohater roku” / „Nie masz prawa” (singel)
1990: Ściana i groch
1991: Piosenki o najpiękniejszych bajkach świata
1992: Kolędy
1993: „Sexy bądź” (singel)
1993: „Życie jest jak sen” (singel)
2003: Chcę… (niewydany)
2004: Najpiękniejsze polskie kolędy
2008: Co ty królu złoty

Filmografia:
Monika Borys ma na swoim koncie kilka epizodycznych ról w polskich filmach:

1985: Chrześniak
1986: Ojcowizna
1987: 07 zgłoś się (odc. 20 pt. „Przerwany urlop”, odc. 21 pt. „Złocisty”)

źródło:wikipedia

0

Dodaj komentarz

1