Izabela Trojanowska

Aktorka i piosenkarka, Izabela Trojanowska urodziła się 22 kwietnia 1955 w Olsztynie.

Pierwszy sukces, pod panieńskim nazwiskiem Schütz, odniosła na Festiwalu Pieśni Sakralnej Sacrosong w Chorzowie w 1971 roku jako członkini chóru, wygrywając nagrodę im. Maksymiliana Kolbego, którą wręczył kardynał Karol Wojtyła. W 1972 jako solistka wzięła udział w Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze (zdobyła wówczas nagrodę Związku Kompozytorów Radzieckich) i na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu (nagroda za debiut). W latach 1974–1978 studiowała w Studium Wokalno-Aktorskim przy Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni. Zagrała w sztukach Poemat pedagogiczny oraz Fontanna z Neptunem.

W roku 1980 rozpoczęła karierę muzyczną nawiązując współpracę z Budką Suflera. W tym okresie lider tego zespołu, Romuald Lipko, skomponował dla niej kilka piosenek, które stały się przebojami: „Wszystko czego dziś chcę”, „Tyle samo prawd ile kłamstw”, „Tydzień łez”, „Jestem twoim grzechem”, „Sobie na złość” i „Nic za nic”. Piosenki te zostały wydane m.in. w 1980 roku na tzw. „czwórce”. Za wykonanie przeboju „Wszystko czego dziś chcę” na XVIII KFPP w Opolu dostała jedną z głównych nagród. Rok później ukazała się jej debiutancka płyta długogrająca, pt. Iza, która została zamówiona w ilości ok. miliona egzemplarzy, ale tłocznia „Tonpress” mogła wyprodukować tylko 50 tys. sztuk z powodu braków materiałowych.

Po zakończeniu współpracy z Budką Suflera, z Trojanowską rozpoczął współpracę zespół Stalowy Bagaż w składzie: Aleksander Mrożek (gitara, lider), Kazimierz Cwynar (gitara basowa) i Jacek Krzaklewski (gitara). Z tym zespołem Trojanowska wystąpiła w Opolu w 1981 roku, śpiewając piosenkę „Pieśń o cegle” ubrana w ZMP-owski strój z czerwonym krawatem. Wywołało to spore kontrowersje, a zarząd krakowskiego oddziału ZSMP wystosował protest przeciwko rzekomemu sprofanowaniu symbolu tej organizacji przez artystkę. Z zespołem Stalowy Bagaż nagrała jedną płytę – EP z czterema piosenkami.

Następna płyta, Układy, ukazała się w 1982 roku i zagrali na niej między innymi Aleksander Mrożek, Jan Borysewicz, Wojciech Bruślik, Andrzej Dylewski i Janusz Grzywacz. Układy prezentowały bardziej rockowe brzmienie niż pierwsza płyta piosenkarki. Z tego albumu największymi przebojami stały się „Brylanty”, „Karmazynowa noc” i „Obce dni”.

W tym samym roku nagrała z Tadeuszem Nalepą płytę Pożegnalny cyrk, która zawierała utwory silnie krytykujące stan wojenny. Cenzura nie dopuściła do wydania albumu – czekał on na wydanie 11 lat. W tym okresie Trojanowska była z jednej strony atakowana przez „Solidarność” za pokazany w telewizji występ w Sali Kongresowej, a z drugiej strony szykanowana przez władzę za odmowę kolejnych występów. Wraz z mężem zdecydowała się na emigrację: przebywała w Holandii, USA, Wielkiej Brytanii, a w 1987 osiadła w Berlinie Zachodnim.

W 1989 Trojanowska wystąpiła w Sopocie, w 1990 wydała kolejny studyjny album, zawierający wyłącznie anglojęzyczne utwory. Rok później, w czerwcu 1991, urodziła córkę Roxanę. W 1994 zaśpiewała razem z Budką Suflera na ich jubileuszowym tournée, a rok później wydała płytę Chcę inaczej. W roku 1997 przyjęła rolę Moniki Ross-Nawrot w serialu Klan. Do 2008 roku występowała z zespołem w składzie: Krzysztof Bożek – gitara, Tomasz Dąbrowski – gitara, Filip Leszczyński – perkusja, Maciej Pyc – instrumenty klawiszowe, Piotr Żak – bas i Bożena Zalewska – chórki.

Od stycznia 2009 roku współpracuje z zespołem Mafia i przygotowuje się do wydania nowej płyty. W sierpniu 2009 wystąpiła z Budką Suflera w Sopocie, Nałęczowie oraz Katowicach z okazji 35-lecia zespołu Budka Suflera.

W 2011 ukazał się album pt. Życia zawsze mało. Natomiast w roku 2016 dlugo oczekiwany kolejny album ¨Na skos¨. Muzykę do tego albumu przygotował Jan Borysewicz i jest ona swoistym powrotem do rockowych brzmień lat 80-tych. Płytę na skos promuje singiel ¨Posłańcy Wszystkich Burz¨.

Dyskografia:

* 1981: Iza
* 1982: Układy
* 1982: Pożegnalny cyrk
* 1990: Izabela Trojanowska
* 1991: The Best Of
* 1996: Chcę inaczej
* 1999: Złota kolekcja – Wszystko czego dziś chcę
* 2006: The Best – Komu więcej, komu mniej
* 2007: Platynowe przeboje – Sobie na złość
* 2007: Gwiazdy polskiej muzyki lat 80.
* 2011: Życia zawsze mało
* 2016: Na skos

Filmografia”

* 1979: Strachy
* 1980: Kariera Nikodema Dyzmy
* 1980: Wielki Dodek
* 1980: Carmilla
* 1981: 07 zgłoś się (odc. 12)
* 1981: Kat czeka niecierpliwie
* 1982: Sto jedenasty (A száztizenegyes)
* 1982: Blisko, coraz bliżej
* 1983: Punkty za pochodzenie
* 1987: Szkoda twoich łez
* 1989: Kraj ojców, kraj synów (Land der Väter – Land der Söhne)
* 1991: Rok dobrego dziecka (God khoroshego rebionka)
* 1997- nadal: Klan
* 1997: Die Kids von Berlin
* 2008: Historia polskiego rocka
* 2009: Fenomen

wikipedia.org

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1