Header

Gayga

Gayga, właściwie Krystyna Stolarska (ur. 30 października 1954 roku w Będzinie, zmarła 30 lipca 2010 w Siemianowicach Śląskich) – polska piosenkarka, kompozytor, aranżer i skrzypaczka.

Kariera

Ukończyła Państwową Średnią Szkołę Muzyczną w klasie skrzypiec oraz studia na Wydziale Pedagogicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W latach 1973-80 występowała w żeńskim zespole muzycznym Amazonki i Pro Contra. Współpracowała jako wokalistka z grupą Krzysztofa Sadowskiego i zespołem Blues and Rock Wojciecha Skowrońskiego.

Debiut {solo} Krystyny Stolarskiej w zespole Pro Contra na KFPP w Opolu z piosenką Miłosennie i w koncercie „Gala Polska” z piosenką Mam to co chcę na MFP w Sopocie 1976. W 1982 rozpoczęła solową karierę pod pseudonimem Gayga, współpracując kolejno z towarzyszącymi zespołami Pro-Rock, Din, Sei Channel, Jork, MC Diva. Na listy przebojów trafiła z utworami Ostatni singel, Jeszcze godzin tyle, Ja ruchomy cel, później Graj, nie żałuj strun.

W swym repertuarze posiadała utwory z pogranicza bluesa, rocka i popu. Gayga wielokrotnie zdobywała tytuły Talent Roku i Wokalistka Roku oraz nagrody za Piosenkę Roku i Teledysk Roku. Tournée koncertowe w 28 krajach na pięciu kontynentach. „Guest Star” – na europejskich rockowiskach i międzynarodowych festiwalach piosenki. Udział w międzynarodowych trasach koncertowych. Nagrała 30 recitali telewizyjnych w Polsce i za granicą. Nagrywała z orkiestrami radiowymi: Warszawa, Łódź, Katowice, Kolonia, Baden-Baden, Berlin, Rostok, Drezno, Praga, Ostrawa, Hawana.

Zdobyła wiele nagród i wygrała wiele plebiscytów prasowych, radiowych i telewizyjnych, m.in. wielki sukces w telewizyjnym plebiscycie „Muzyczna Jedynka” w latach 90. – wielokrotna wygrana z zespołem Jork i MC Diva {założycielem obu grup był znany muzyk i kompozytor Bernard Sołtysik, który od samego początku zajmował się muzyczną stroną działalności Gaygi}. Wielokrotnie uczestniczyła w festiwalach w Opolu i Sopocie. Od organizatorów festiwalu w Opolu otrzymała dyplom „…. jako osoba wielce zasłużona dla Polskiej Piosenki i jej Festiwali…”. Jest laureatką nagrody fotoreporterów MISS Obiektywu na XX KFPP-Opole 83.

Muzykę komponuje samodzielnie lub korzysta z utworów, które skomponowali: Bernard Sołtysik, Tadeusz Nalepa, Katarzyna Gärtner, Bogdan Kisiel. Autorami tekstów są: Andrzej Kuryło, Janusz Kondratowicz, Andrzej Sikorowski, Janusz Wegiera, Marek Gaszyński, Julian Matej, Magda Wojtaszewska, Marcin Lenda, Irena Buczek, Jarosław Nowosad, Ziemowit Kosmowski, Marek Nawrat, Robert Noszczyk.

W latach 90. pod pseudonimem MC Diva (także nazwa zespołu) wydała kilka albumów w stylu dance, z których pochodzą takie przeboje jak Panie, coś Pan, Anything you want, To Ja, Mały Książę, Muzyka naszych serc, Dziewczyna z St. Pauli. Koncertowała z wielkimi gwiazdami muzyki dance: DJ Bobo, Fun Factory, Captain Jack, Erotika, Hit Hunter, MC Erik & Barbara.

W 2006 roku powróciła jako Gayga z nowym albumem Dziennik z podróży nawiązując do dorobku artystycznego i swoich tras koncertowych.

Zmarła wskutek choroby nowotworowej. Uroczystości pogrzebowe artystki odbyły się 4 sierpnia 2010. Urnę z jej prochami złożono w rodzinnym grobowcu na cmentarzu przy kościele św. Antoniego w Dąbrowie Górniczej.

Więcej informacji na portalu YouTube (biografia i wycinki prasowe przy piosenkach: Świat dalej z nami kręci się i Tak jak zimne ognie).

Dyskografia:

Albumy:

1987: GAYGA (EP; wyd. Tonpress)

CD:

1993: GAYGA (wyd. Starling S.A.)
1994: Gayga & Jork (wyd. Laser Sound)
1994: MC Diva: Panie coś pan (wyd. Laser Sound)
1996: MC Diva: Anything You Want – Wszystko czego chcesz (wyd. Snake’s Music)
1997: MC Diva: Mały Książę (wyd. Magic Records)
1998: Dance Juice (wyd. Magic Records)
2006: The Best: Ja ruchomy cel (wyd. MTJ)
2006: Z list przebojów (wyd. Box Music)[5] 2006: Dziennik z podróży (wyd. Box Music)
2008: MC Diva: MC Diva The Best (wyd. Universal Music Polska)

Inne:

1985: Gayga & Din (wyd. Pronit)

Single:

1984: Gayga: „Ja – ruchomy cel” (wyd. Tonpress)
1985: Gayga: „Graj, nie żałuj strun” (wyd. Pronit)
1995: MC Diva & Michael Morgan: „Anything You Want” (maxisingel; wyd. Snake’s Music)
1997: MC Diva: „Mały Książę” (maxisingel; wyd. Magic Records / PolyGram Polska)

Składanki:

1994: Bitt 1 – MC Diva: piosenka „Panie coś pan” (wyd. Laser Sound)
1995: Polski Power Dance vol. 1 – MC Diva: piosenka „Dziewczyna z St. Pauli” (wyd. Snake’s Music)
1995: Polski Power Dance vol. 2 – MC Diva: piosenka „Anything You Want” – Mix (wyd. Snake’s Music)
1995: Polski Power Dance vol. 3 – MC Diva: piosenki „Anything You Want”, „Szklane serce” (wyd. Snake’s Music)
2003: Wideoteka dorosłego człowieka – Gayga: piosenka „Graj, nie żałuj strun”
2003: To dla ciebie gramy nr 3 – Gayga: piosenka „Ja ruchomy cel” (wyd. MTJ)
2005: Dee Jay Mix Club 1 – Gayga: piosenka „Jak to dobrze, że śnię” (wyd. Dee Jay)
2005: Dee Jay Mix Club 7 – Gayga: piosenka „Tango przyciszone” (wyd. Dee Jay)

tekst źródłowy z wikipedii

0

Dodaj komentarz

1