De Mono

De Mono – polski zespół pop-rockowy. Powstał w 1984 i był popularny pod koniec lat 80. oraz w pierwszej połowie 90. XX wieku. Grupa koncertuje w Polsce oraz za granicą (m.in. w Stanach Zjednoczonych, Norwegii i Niemczech). BIOGRAFIA
Zespół założony został przez gitarzystę Marka Kościkiewicza, basistę Piotra Kubiaczyka i perkusistę Dariusza Krupicza pod nazwą „Mono”. Trzy lata później skrystalizował się skład – do zespołu, przemianowanego na „De Mono” dołączyli gitarzysta Jacek Perkowski, saksofonista Robert Chojnacki i wokalista Andrzej Krzywy. W 1989 ukazała się debiutancka płyta grupy Kochać inaczej, która zdobyła szereg nagród i wyróżnień, a promujący ją utwór tytułowy stał się rodzimym klasykiem (przez ponad rok gościł na Liście przebojów Programu Trzeciego Polskiego Radia). Kolejny album Oh Yeah! wydany w 1990 przyniósł hity „Moje miasto nocą” i „Zostańmy sami” i umocnił zespół w czołówce polskiej sceny rockowej. W tym czasie zespół często koncertował, także za granicą (trasa w Stanach Zjednoczonych).

W 1991 zespół przeżył kryzys, który doprowadził do zawieszenia działalności, ale już rok później powrócił (bez Perkowskiego, który związał się z T.Love), nagrywając swoją najpopularniejszą płytę Stop (z przebojami: „Znów jesteś ze mną”, „Statki na niebie” i „Ostatni pocałunek”). Dwa lata później ukazał się Abrasax, z którego pochodziły m.in. „Kamień i aksamit” i „Zaklęci w tańcu”. W połowie lat 90. muzycy poświęcili się solowym projektom. Chojnacki, Kościkiewicz i Krzywy wydali albumy pod swoimi nazwiskami, a Kubiaczyk i Krupicz założyli zespół Magma. Największy sukces komercyjny przypadł w udziale Chojnackiemu, którego trzy albumy sprzedały się w nakładzie półtora miliona egzemplarzy.

W 2001 zespół nagrał na potrzeby programu Big Brother piosenkę „Poznaj siebie”, stanowiącą podkład muzyczny czołówki programu. W 2003 zespół nagrał dwa covery, które znalazły się na składance RMF FM – Moja i Twoja Muzyka: „Nasza jest cała ta noc” (ang. tytuł oryg. „I’ll Be Your Baby Tonight” Boba Dylana) oraz „Bo dziś już nie ma nas” (ang. tytuł oryg. „Sacrifice” Eltona Johna).

Od 2005 zespół gra w zmienionym składzie. Do grupy dołączyli: Zdzisław Zioło, Tomasz Banaś oraz Paweł Dampc. Rok później odszedł Chojnacki, aby kontynuować karierę solową. Jego miejsce zajął Paweł Pełczyński. W marcu 2006 ukazał się album Siedem dni, promowany przez single „Siedem dni” oraz „Patrzę w Ciebie”. W 2007 odszedł Dariusz Krupicz, a jego miejsce zajął muzyk związany z zespołem Mafia Marcin Korbacz.

W roku 2008 Kościkiewicz utworzył zespół o takiej samej nazwie w skład którego wchodzą członkowie oryginalnego składu grupy: Chojnacki, Kościkiewicz, Krupicz oraz nowi muzycy: Wojciech Wójcicki, Rafał Brzozowski i Michał Grymuza. Spór o nazwę wygrała grupa De Mono. Zespół Kościkiewicza przyjął nazwę Mono.

8 września 2010 roku ukazał się dziewiąty studyjny album zespołu – No Stress. Pierwszym singlem był utwór „Póki na to czas”, a drugim utwór „Życie to sen”.
14 lipca 2013 roku zespół wystąpił podczas koncertu Lata ZET i Dwójki w Słubicach, gdzie wykonał utwory [i]”Póki na to czas” oraz „Statki na niebie”.

Krążki Spiekota, oraz Symfonicznie, to jak na razie ostatnie muzyczne produkcje zespołu De Mono.

SKŁAD ZESPOŁU

Obecni członkowie
Andrzej Krzywy – wokal
Piotr Kubiaczyk – gitara basowa
Paweł Pełczyński – saksofony, instrumenty perkusyjne
Paweł Dampc – instrumenty klawiszowe
Tomasz Banaś – gitary
Zdzisław Zioło – gitary
Marcin Korbacz – perkusja

Byli członkowie
Marek Kościkiewicz – gitara
Robert Chojnacki – saksofon
Dariusz Krupicz – perkusja
Jacek Perkowski – gitara

Zespół został wspomniany w balladzie „Gdy zamawiam pierwsze piwo” zespołu Big Cyc z płyty Miłość, muzyka, mordobicie z 1992. Na albumie Wojna plemników (wydanym rok później) tej samej grupy znajduje się krótka piosenka „De mono” będące nawiązaniem do „Kochać Inaczej” z pierwszej płyty De Mono.
Grupa jako pierwsza w Polsce wydała płytę w formacie pamięci USB – był to album Siedem dni z 2006.
De Mono otrzymało nagrodę „Drewniany Yach” za wideoklip „Asfaltowe łąki” na Festiwalu Polskich Wideoklipów Yach Film w 2008.

Dyskografia:
Albumy:
Kochać inaczej (1989)
Oh Yeah! (1990)
Stop (1992)
Abrasax (1994)
Stereo Hity (1995)
Paparazzi (1997)
Play (1999)
De Luxe (2001)
De Best (2004)
Siedem dni (2006)
Gwiazdy polskiej muzyki lat 80. (2007)
No Stress (2010)
Spiekota (2012)
Symfonicznie (2014)

Single:
Paparazzi- 1999
Tajna Milość- 1997
Asfaltowe łąki-2008
Nocne cmy- 2007
Patrze w Ciebie -2006
Siedem Dni -2006
Najlepsze pozostanie -2004
Nasza jest cała ta noc -2003
Bez przebaczenia -2001
Chicago 2000
Nie moze być -2001
Poznaj siebie -2001
Tamtego Lata -2001
Instrumental V2
A4 1- 1999
Zyj tylko chwilą -2001
Kim naprawdę jesteś -1999
Wszystko na sprzedaż -1999

Składanki:
Świeta, świeta vol.1-2004
Święta, swieta -2004
RMF-Moja i Twoja Muzyka-2003

Artist News

0

Dodaj komentarz

1