Header

Alicja Majewska

Alicja Majewska urodziła się w 1948 roku we Wrocławiu, zaś w stolicy ukończyła studia na Wydziale Psychologii i Pedagogiki UW. Początkowo śpiewała amatorsko w zespole Henryka Rzeźniczka oraz w klubie Czarny Kot (wraz z Anną Pietrzak).
Jej debiut to rok 1968 – eliminacje konkursowe na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, zaś kolejne lata to występy z Partitą – zespół wylansował wówczas takie przeboje jak: „Co wy wiecie o nas chłopcy”, „Andrzejkowa wróżba”, „Spotkamy się któregoś dnia”.

Od 1974 Alicja Majewska postanowiła występować solo. Następne lata upłynęły jej na koncertach – m.in. w Bułgarii, Czechosłowacji, NRD, RFN, ZSRR, Szwecji, Austrii, Rumunii i na Kubie oraz w USA, Australii i Kanadzie oraz działalności teatralnej (warszawski Teatr na Targówku). Szczególnie ważne w karierze artystki okazały się występy w Opolu i Sopocie gdzie otrzymała wiele nagród m.in. za utwór „Jeszcze się tam żagiel bieli” – II nagrodę na KFPP Opole ’80, „Dla nowej miłości” – wyróżnienie na KFPP Opole ’85, „Odkryjemy miłość nieznaną” – wyróżnienie na KFPP Opole ’86.

Piosenkarka wystąpiła też w recitalach i programach telewizyjnych. Od wielu lat współpracuje z Włodzimierzem Korczem, a także z Wojciechem Młynarskim, Magdą Czapińską i Łucją Prus. Do tej poty nagrała ponad 10 albumów, z których ostatni, wydany w 2006 roku nosił tytuł „Idzie kolęda, polska kolęda – Alicja Majewska, Włodzimierz Korcz oraz Strzyżowski Chór Kameralny p.d. Grzegorza Oliwy”.

Dyskografia:

1976 Bywają takie dni
1987 Piosenki Korcza i Młynarskiego
1989 For New Love
1991 Kolędy w teatrze STU – wspólnie z Haliną Frąckowiak i Andrzejem Zauchą
1994 Jeszcze się tam żagiel bieli – The best of
1997 Świat w kolorze nadziei
1999 Być kobietą – Złota kolekcja
2005 Odkryjemy miłość nieznaną
2006 Majewska – Korcz – Live gościnnie Z. Wodecki, R. Rynkowski, G. Markowski oraz Strzyżowski Chór Kameralny p.d. Grzegorza Oliwy
2006 Idzie kolęda, polska kolęda – Alicja Majewska, Włodzimierz Korcz oraz Strzyżowski Chór Kameralny p.d. Grzegorza Oliwy.
2010 Golgota Polska. Artyści polscy Janowi Pawłowi II w hołdzie – z różnymi wykonawcami[
2011 Pieśni sakralne – Alicja Majewska, z muzyką Włodzimierza Korcza

tekst źródłowy z wikipedii oraz www.alicjamajewska.com.pl

0

Dodaj komentarz

1