Header

Kim Carnes

Kim Carnes urodziła się 20 lipca 1945 roku w Pasadenie w Kaliforni . Amerykańska wokalistka i autorka tekstów. Znana jest ze swojego charakterystycznego, zachrypniętego głosu, który zawdzięcza wielu godzinom śpiewania w zadymionych barach i nocnych klubach.

W roku 1981 nagrała swój największy przebój, „Bette Davis Eyes”, za który otrzymała 2 nagrody Grammy i który został najlepiej sprzedającym się singlem w USA w 1981 roku.

W 1985 roku była częścią zespołu USA for Africa biorąc udział w nagraniu charytatywnej piosenki „We Are The World”.

Nagrała 13 albumów studyjnych, 1 kompilację i 1 album live.

Dyskografia:

  • (1971): Rest on Me
  • (1975): Kim Carnes
  • (1976): Sailin’
  • (1979): St. Vincent’s Court
  • (1980): Romance Dance
  • (1981): Mistaken Identity
  • (1982): Voyeur
  • (1983): Café Racers
  • (1985): Barking at Airplanes
  • (1986): Lighthouse
  • (1988): View from the House
  • (1991): Checkin’ out the Ghosts
  • (1993): Gypsy Honeymoon: The Best of Kim Carnes
  • (2004): Chasin’ Wild Trains’

 

0

Dodaj komentarz

1