The Kelly Family

The Kelly Family – zespół założony przez Barbarę Ann Kelly, jej męża Daniela Jerome Kelly oraz ich dzieci. Rodzina Kellych wyjechała ze Stanów Zjednoczonych do Hiszpanii w 1966 roku. Debiut rodziny w hiszpańskiej telewizji odbył się w 1975 roku jako Kelly Kids. Początkowo śpiewali na ulicy, w metrze zbierając pieniądze do „kapelusza”. Dzieci uczyły się grać na instrumentach nie chodząc do szkoły (ich ojciec Papa Dan sam je uczył). Wkrótce zostali zauważeni i zaczęli grać koncerty na festiwalach i w pubach. Ich pierwszym singlem było David’s Song wydane w latach 70. Rozpoczęli podróż po Europie; dawali koncerty w Niemczech, Austrii, Irlandii, Holandii, Hiszpanii, Francji i Włoszech. Byli swoimi własnymi menedżerami, producentami, sami ustawiali sobie scenę i odpowiadali za nagłośnienie. Zaczęli pojawiać się w programach telewizyjnych i na ich koncerty przychodziło coraz więcej ludzi.

Przełom: międzynarodowy sukces
Wreszcie w 1994 roku nastąpił przełom. Ich album Over the Hump został sprzedany w 4,5 mln egzemplarzy. Kathy, John, Patricia, Jimmy, Joey, Barby, Paddy, Maite i Angelo zdominowali europejską scenę muzyczną. W Wiedniu dali koncert dla 250 tys. ludzi. Wypełniali europejskie stadiony i grali w wielkich halach. Odnieśli sukces w Niemczech, Holandii, Polsce, całej wschodniej Europie, Portugalii, Hiszpanii oraz innych europejskich państwach. Stali się znani na całym świecie, w tym w RPA, Brazylii, USA i Chinach.

Otrzymali między innymi takie nagrody jak Echo, Bambi, Złote Kamery i często byli na szczycie list przebojów. W latach 90. sprzedali w rekordowym nakładzie albumy Almost Heaven, Growin’ up, From their hearts i Christmas for all.

W 2002 roku zespół TKF wziął udział w niemieckich eliminacjach do 47. Konkursu Piosenki Eurowizji Countdown Grand Prix 2002, do których zgłosił się z utworem „I Wanna Be Loved”. Chociaż piosenka została zaprezentowała przed regulaminowym czasem (została wykonana na żywo podczas koncertu EXPO 2000), została dopuszczona do stawki konkursowej, ponieważ nie została opublikowana w Internecie.
Propozycja zajęła ostatecznie czwarte miejsce w finale selekcji. Po koncercie finałowym pojawiły się pogłoski o problemach z głosowaniem, przez co czas na oddawanie głosów na piosenkę zespołu miał być skrócony z powodu omyłkowego, wcześniejszego zamknięcia linii telefonicznych. Członkowie formacji przyznali, że poczuli się „ofiarami spisku”.

Skład zespołu
Kathy Kelly (wł. Kathleen Anne Kelly) (ur. 6 marca 1963 w Leominster w stanie Massachusetts)
Paul Kelly (wł. Paul Kelly) (ur. 16 marca 1964 w Leominster w stanie Massachusetts)
John Kelly (wł. John Michael Kelly) (ur. 8 marca 1967 w Leominster w stanie Massachusetts)
Patricia Kelly (wł. Patricia Maria Kelly) (ur. 25 listopada 1969 w Gamonal w Hiszpanii)
Jimmy Kelly (wł. James Victor Kelly) (ur. 18 lutego 1971 w Gamonal w Hiszpanii)
Joey Kelly (wł. Joseph Maria Kelly) (ur. 20 grudnia 1972 w Toledo w Hiszpanii)
Barby Kelly (wł. Barbara Ann Kelly) (ur. 28 kwietnia 1975 w Belascoain w Hiszpanii)
Paddy Kelly (wł. Patrick Michael Kelly) (ur. 5 grudnia 1977 w Dublinie w Irlandii)
Maite Kelly (wł. Maite Star Kelly) (ur. 4 grudnia 1979 w Berlinie w Niemczech)
Angelo Kelly (wł. Angelo Gabriele Kelly) (ur. 23 grudnia 1981 w Pampelunie w Hiszpanii)

Dyskografia

Christmas All Year (1981)
Wonderful World (1981)
Live (1988)
Keep On Singing (1989)
New World (1990)
Honest Workers (1991)
Street Life (1992)
The Very Best – Over 10 Years (1993)
WOW (1993)
Over The Hump (1994)
Christmas for All (1994)
Almost Heaven (1996)
Growin’ Up (1997)
Live Live Live (1998)
From Their Hearts (1998)
The Bonus-Tracks Album (1999)
Best Of The Kelly Family (1999)
Best Of The Kelly Family 2 (1999)
A Tribute To The Corrs (2000)
La Patata (2002)
Homerun (2004)
Hope (2005)

Albumy solowe

Kathy Kelly
The Best Of Kathy Kelly (1999)
Morning Of My Life (2001)
Straight From My Heart (2002)
Godspel (2005)

Paddy Kelly
In Exile (2003)

James „Jimmy” Kelly
Babylon (2005)
Roots (2008)
ROOTS – Diggin’ Deeper (2009)

John Kelly & Maite Itoiz
Tales From The Secret Forest (2006)
The Blue Elf’s Dream (2009)

Angelo Kelly
I’m Ready (2006)
Rejoice And Be Glad (2007)
Lost Sons (2008)
Up Close Live CD (2008)
Live In Madrid (2009)
The Traveller Live At Sean O’Kelley (2009)
The Traveller Live in Warsaw (2009)

Patricia Kelly
A New Room (2008)
Essential (2009)
It Is Essential (2010)

Maite Kelly
The Unofficial Album (2009)

źródło: wikipedia

Artist News

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1