Haddaway

Haddaway , właściwe nazwisko Alexander Nestor Haddaway (ur. 9 stycznia 1965 w Port-of-Spain na Trynidadzie) – niemiecki muzyk eurodance i house.
Dorastał podróżując z ojcem po Europie. Jako 16-latek zamieszkał w Stanach Zjednoczonych, gdzie poznał rockowe formacje, takie jak KISS, The Eagles, Journey i Styx.
Zainteresował go także funk (Parliament i Funkadelic) oraz muzyka soulowa, przede wszystkim Aretha Franklin, Bill Withers i James Brown.
W USA Haddaway ukończył studia, a w 1989 roku przeniósł się do Niemiec i zamieszkał w Kolonii.
Tam też odniósł największy sukces muzyczny.
W 1993 roku zasłynął wielkim dyskotekowym przebojem – What Is Love.

Piosenka pochodziła z jego przebojowego debiutanckiego longplaya Haddaway wydanego w tym samym roku.
Jego późniejsze nagrania nie cieszyły się już taką popularnością.

W 2010 r. Haddaway wystąpił jako gwiazda wieczoru na jubileuszowej, piętnastej edycji Festiwalu Muzyki Tanecznej w Ostródzie.
Dziś jako miłośnik sportów zimowych – mieszka w austriackim Kitzbühel

Dyskografia

1993 Haddaway
1995 The Drive
1997 Let’s Do It Now
1999 All The Best – His Greatest Hits
2001 My Face
2002 The Greatest Hits
2002 Love Makes
2005 Pop Splits
2008 Crucified

opracowane przez witrek dla RM80.pl
źródło: wikipedia

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1