Header

Eleni

Eleni Tzoka, z domu Milopoulu, powszechnie znana jako Eleni (ur. 27 kwietnia 1956 w Bielawie) – polska piosenkarka pochodzenia greckiego.
Od 1975 działała w zespole Prometheus, a także rozpoczęła karierę solową.
Pierwszą płytę długogrającą Po słonecznej stronie życia nagrała z Prometheusem w 1977. Śpiewała piosenkę w czołówce polskiej wersji serialu Bouli i Pinokio.
W następnych latach ukazały się jej kolejne płyty długogrające: „Moja miłość” , „Buzuki disco”, ” Ty jak niebo, ja – jak obłok”, „Lovers”, „Grecja raz jeszcze”, „Morze snu”, „Muzyka Twoje imię ma”, „Miłość jak wino”, „Wakacyjny flirt” , „Moje Credo”, „Nic miłości nie pokona” oraz „Kolędy Polskie”. Za większość z powyższych pozycji Eleni otrzymała „Złote Płyty”.
Eleni posiada w swoim repertuarze wiele standardów światowych, a ponadto sama wylansowała i wyprowadziła na pierwsze miejsca krajowych list przebojów takie utwory jak: „Do widzenia mój kochany”, „Bawmy się, śmiejmy się”, „Chcę kochać”, „Za wszystkie noce”, „Na miłość nie ma rady”, „Ballado, hej” i „Miłość jak wino” . Przez trzy kolejne lata Eleni wygrywała plebiscyt „Lata z Radiem” za co uhonorowano ją tytułem „Królowej Polskiej Piosenki. W roku 1986 piosenkarka otrzymała bardzo prestiżową nagrodę „Victora”.
Oprócz występów na większych krajowych scenach, Eleni śpiewała kilkakrotnie w Paryżu oraz Szwecji, stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii. obecnie Eleni występuje ze swoim zespołem pod kierownictwem Kostasa Dzokasa. Aktualnie Eleni związana jest z firmą fonograficzną HELLENIC, która to wznowiła niemalże całą dyskografię Eleni na kasetach i płytach CD.
Najnowsza płyta artystki pt. „Coś z Odysa” jest już dostępna można ja nabyć również w wydawnictwie hellenic.
W 1994 Eleni straciła swoją jedyną córkę Afrodytę – zamordowaną przez Piotra, ówczesnego partnera życiowego.

W 2006, z okazji 30-lecia pracy artystycznej, Eleni wydała książkę Nic miłości nie pokona. Książka jest rozmową z o. Robertem Mirosławem Łukaszukiem z Biura Prasowego klasztoru jasnogórskiego o jej życiu, miłości, cierpieniu i rozmowach ze Stwórcą.
Na wniosek dzieci została Kawalerem Orderu Uśmiechu.
24 września 2008 Rada Miasta przyznała jej tytuł Honorowego Obywatela Miasta Bielawy.

Dyskografia

1978 – Po słonecznej stronie życia
1979 – S’agapo – moja miłość
1980 – Buzuki disco
1980 – Ty – jak niebo, ja – jak obłok
1982 – Lovers
1983 – Grecja jeszcze raz
1984 – Morze snu
1985 – Muzyka twoje imię ma
1986 – Eleni… 10
1986 – Kolędy polskie śpiewa Eleni
1987 – Miłość jak wino
1990 – Wakacyjny flirt
1990 – Sound from Greece
1991 – 24 golden greats
1992 – Złote przeboje
1992 – Przystań pod gwiazdami
1995 – W rytmie Zorby
1996 – Nic miłości nie pokona
1998 – Kolędy polskie śpiewa Eleni vol 2
1999 – Za wszystkie noce – złota kolekcja
1999 – Moje credo
2001 – Coś z Odysa
2013 – Miłości ślad

tekst źródłowy z wikipedii

0

Dodaj komentarz

1