Edyta Geppert

Edyta Geppert ur. 27 listopada 1953 w Nowej Rudzie) – polska piosenkarka. Od 1985 roku żona Piotra Loretza (syna aktora – Mieczysława Mileckiego, właśc. Loretza, i aktorki Haliny Michalskiej) – aktora i pedagoga, który nie tylko towarzyszy artystce w życiu prywatnym, ale również we wszelkich jej dokonaniach artystycznych. Mają syna Mieczysława (ur. 1988).

Działalność artystki
Przed rozpoczęciem nauki na Wydziale Piosenki w Państwowej Średniej Szkole Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie występowała w Zespole Pieśni i Tańca „Nowa Ruda”. Przed śpiewaniem w zespole i na szkolnych akademiach – jak sama artystka wspomina – śpiewała, odkąd pamięta. Pochodzi z muzykalnej rodziny – matka Edyty Geppert była Węgierką, dlatego też bliskie są artystce czardasze węgierskie.

Edyta Geppert zaprezentowała się po raz pierwszy szerszej publiczności w 1984. Zdobyła wówczas I nagrodę na V Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu oraz Grand Prix XXI Krajowego Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu. Sukcesy na opolskim festiwalu odnosiła jeszcze w 1986 i 1995. Jest jedyną polską piosenkarką, która do tej pory otrzymała trzykrotnie Grand Prix na Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu – 1984 – „Jaka róża, taki cierń”, 1986 – „Och, życie kocham cię nad życie” i 1995 – „Idź swoją drogą” (romans oparty na folklorze cygańskim według słów J. Kofty do muz. E. Dębickiego).

Edyta Geppert śpiewa nie tylko spokojne i nastrojowe piosenki, jest wszechstronna – mierzy się także z piosenką dramatyczną, refleksyjną, liryczną i kabaretową. Wykonywała także utwory z muzyką country, hardrockową i heavymetalową oraz rap. Jej twórczość klasyfikowana jest najczęściej jako piosenka poetycka lub poezja śpiewana, choć artystka tych klasyfikacji nie lubi. Jej odpowiedzią na próby „zaszufladkowania” jest to, że jest piosenkarką, która śpiewa piosenki. Piosenka dla Edyty Geppert „to rodzaj wiersza krótkiego, do którego dodaje się muzykę, aby był śpiewany przy okazjach towarzyskich takich, jak: przy stole, z przyjaciółmi, z ukochaną, aby lżej znosić nudę, jeśli się jest bogatym oraz aby lżej znosić nędzę, jeśli się jest biednym”

Teksty do jej piosenek są autorstwa znanych polskich twórców, do których należą m.in. Jacek Cygan, Magda Czapińska, Bożena Ptak, Wojciech Młynarski, Agnieszka Osiecka, Marek Dagnan, Jerzy Ficowski i inni. Z Edytą Geppert w latach 1985-2002 na stałe współpracowali: Tomasz Bajerski – fortepian, i Henryk Alber – gitara. Obecnie artystce towarzyszą muzycy: Krzysztof Herdzin (lub Piotr Matuszczyk) – fortepian, Jerzy Szarecki – trąbka oraz zespół Kroke.

Album piosenkarki Śpiewam życie ma charakter folkowy – żydowsko-bałkański. Obecnie artystka nagrała kilkanaście utworów z muzyką Seweryna Krajewskiego (z 56-osobową orkiestrą) w aranżacjach Krzysztofa Herdzina. Premiera albumu we wrześniu 2008 r.

W 2005 roku wspierała kampanię wyborczą Prawa i Sprawiedliwości uczestnicząc w cyklu koncertów Wiosna Polaków.
3 maja 2009 odznaczona przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Dyskografia
1984 – Edyta Geppert Recital – Live
1986 – Och, życie kocham cię nad życie
1991 – Historie prawdziwe
1992 – Follow The Call
1994 – Śpiewajmy
1997 – Pytania do księżyca
1998 – Pamiętnik, czyli kocham cię życie
1999 – Debiut…
2002 – Wierzę piosence
2006 – Moje królestwo – Edyta Geppert i Krzysztof Herdzin
2006 – Śpiewam życie – Edyta Geppert i Kroke
2008 – Nic nie muszę – 25-Lecie – Edyta Geppert i Krzysztof Herdzin
2011 – Święta z bajki

Najważniejsze piosenki:
A gdy uznamy, że to już
By
Idź swoją drogą
Jaka róża, taki cierń
Kamień i mgła
Mamo… córko…
Meshuge
Na Krakowskim czy w Nohant
Nie, nie żałuję
Nie przejmuj się
Nocny dyżur
Paryski walczyk
Przepraszam, że żyję
Rimbaud – Aniele Stróżu mój
Serenada
Sopockie bolero
Szukaj mnie
Śpiewam życie
To nic, że to sen
To się nie sprzeda, pani Geppert
Uciekaj, moje serce (w j. francuskim Sauve-toi mon pauvre coeur)
Zamiast
Życie, kocham Cię nad życie

opracowane przez Aga dla RM80.pl

materiał źródłowy wikipedii

0

Dodaj komentarz

1