Header

Bruce Springsteen

Bruce Frederick Joseph Springsteen alias The Boss (ur. 23 września 1949 w Long Branch, New Jersey) – amerykański gitarzysta, piosenkarz i kompozytor rockowy.
Urodzony w szpitalu Manmouth Memorial znajdującym się w Long Branch, New Jersey, kilkanaście kilometrów od jego rodzinnej miejscowości, Freehold, również stan New Jersey.
Bruce Springsteen na koncertach zazwyczaj występuje z własnym zespołem instrumentalnym The E Street Band, chociaż czasami, jak np. w albumie We Shall Overcome: The Seeger Sessions występuje z innymi grupami.
W 1985 roku wziął udział, razem z artystami Stanów Zjednoczonych, w nagraniu piosenki We Are the World skomponowanej przez Michaela Jacksona i Lionela Richiego, by zebrać fundusze na walkę z głodem w Etiopii, spowodowanym suszą w 1984/1985.
Za piosenkę „Streets of Philadelphia” (z filmu „Filadelfia”) otrzymał Oskara w 1994 roku i nagrodę Grammy w 1995 roku. W 1999 został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.
Bruce Springsteen brał udział w wielu koncertach charytatywnych upamiętniających tragedię z 11 września 2001. Wiele jego utworów powstało bezpośrednio po zamachu terrorystycznym. Są to kompozycje, „My City Of Ruins”, „Further On (Up The Road)”, „Into The Fire”, „Empty Sky”, „The Fuse” i „The Rising”.  Jego żoną jest wokalistka i autorka tekstów Patti Scialfa.

Dyskografia
1973 – Greetings From Asbury Park, N.J.
1973 – The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle
1975 – Born to Run
1978 – Darkness on the Edge of Town
1980 – The River
1982 – Nebraska
1984 – Born in the U.S.A.
1986 – Live 1975-1985
1987 – Tunnel of Love
1988 – Chimes of Freedom
1992 – Human Touch
1992 – Lucky Town
1993 – In Concert MTV Plugged
1995 – Greatest Hits
1995 – The Ghost of Tom Joad
1998 – Tracks
1999 – 18 Tracks (Highlights From Tracks)
2001 – Live in New York City
2002 – The Rising
2003 – The Essential Bruce Springsteen
2005 – Devils & Dust
2006 – Hammersmith Odeon, London ’75
2006 – We Shall Overcome: The Seeger Sessions
2007 – Live in Dublin
2007 – Magic
2009 – Greatest Hits
2009 – Working On a Dream
2010 – The Promise
2012 – Wrecking Ball
2014 – High Hopes
2015 – The Ties That Bind: The River Collection

materiał źródłowy wikipedii

0

Dodaj komentarz

1