Cher , właściwie Cherilyn Sarkisian LaPiere (ur. 20 maja 1946 w El Centro w Kalifornii) – amerykańska piosenkarka, aktorka, reżyser i producent muzyczny.

Jest pół Ormianką, pół Indianką. Jej matka, Georgia Holt jest mało znaną aktorką, osiem razy wychodziła za mąż. Cher poznała ojca, gdy miała 11 lat – wcześniej odsiadywał wyrok za handel narkotykami.
W wieku 16 lat Cherilyn opuściła dom i od tej chwili musiała sobie radzić sama.
Na cel swojej wyprawy wybrała Hollywood.

Tam spotkała 12 lat od siebie starszego Sonny’ego Bono – byłego kelnera i kierowcę ciężarówki, początkującego kompozytora i producenta nagrań.
Po dwóch latach wyszła za niego. Przybrała pseudonim artystyczny Cher i razem ruszyli na podbój Ameryki.
Początkowo krążyli po nocnych klubach, bezskutecznie próbując zwrócić na siebie uwagę. Przełom nastąpił po nagraniu hitu „I Got You Babe”, który podbił Amerykę lat 60. XX w. Utwór ten wyrażał bunt dzieci–kwiatów, mówił o miłości wbrew otoczeniu.

Pierwsza płyta z nagraniami Sonny’ego i Cher rozeszła się w nakładzie czterech milionów egzemplarzy. Następne cieszyły się równie dużą popularnością.
Po częstych i głośnych kłótniach, o których pisała prasa, w 1975 para rozwiodła się. Owocem tego małżeństwa jest córka Chastity (od 2008 roku poddaje się operacji zmiany płci przyjmując imię Chaz).
Następnie Cher pozostawała przez kilka lat w związku pozamałżeńskim z Gene Simmonsem (basistą grupy KISS).

Wyjechała do Las Vegas. Małżeństwo z wkrótce poznanym Greggiem Allmanem (liderem The Allman Brothers Band) trwało 4 lata. Dzieckiem z tego związku jest syn Elijah Blue Allman.

W tym samym czasie nagrywała płyty i była wziętą modelką. Pozowała dla Vogue’a, miała własny show telewizyjny. Śpiewała w rewii w Caesars Palace w Las Vegas z gażą 350 tys. dolarów tygodniowo.

Skończyła też kursy aktorskie w Nowym Jorku. W 1983 Mike Nichols zaproponował Cher rolę w filmie Silkwood.
Zagrała w nim lesbijkę. Za tę rolę otrzymała nominację do Oscara. W połowie lat 80. zagrała w filmach: Maska, za który otrzymała Złotą Palmę w Cannes, Czarownice z Eastwick i Podejrzany.
Za rolę w filmie Wpływ księżyca dostała Oscara za najlepszą rolę kobiecą w 1987.

W tym roku nagrała też kolejny album, zatytułowany Cher. Większy sukces odniósł jednak następny, Heart of Stone, a szczególnie singel „If I Could Turn Back Time”. Podobnie piosenka „The Shoop Shoop Song” nagrana do kolejnego filmu – Syreny.
W 1996 powstała komedia 20 lat… i ani dnia dłużej z Cher w roli głównej, oraz dramat Gdyby ściany mogły mówić, gdzie wystąpiła nie tylko jako aktorka, ale była również reżyserem ostatniej z trzech historii o kobietach w obliczu aborcji.

W 1998 wydała album Believe. Tytułowy singel przez wiele tygodni nie schodził z pierwszych miejsc list przebojów, także w Polsce.
W 1999 wystąpiła w filmie Herbatka z Mussolinim. Dwa lata później wydała album Living Proof, jednak nie odniósł tak dużego sukcesu jak Believe.
Dopiero trasa koncertowa promująca album i będąca jednocześnie pożegnalnym tournée artystki, przyniosła jej ponowny rozgłos.

W 2003 zagrała w filmie Skazani na siebie. 30 kwietnia w Hollywood Bowl Cher wykonała (jak sama twierdzi) ostatni występ. Zamierza poświęcić się aktorstwu i reżyserowaniu, nie rezygnuje również zupełnie z kariery muzycznej – przygotowuje nowy album, który będzie zawierał covery z lat 60.

W grudniu 2007 Cher podpisała trzyletni kontrakt z Caesar’s Palace w Las Vegas[potrzebne źródło]. W marcu 2008 roku odbył się pierwszy z serii ponad 300 zaplanowanych koncertów. Cher zastąpiła na scenie Coloseum Céline Dion, która występowała w Vegas przez ponad 5 lat dając blisko 800 koncertów.
Cher zarobi na tym kontrakcie 60mln dolarów.

Na początku 2009 roku w wywiadzie dla Ellen DeGeneres Cher zapowiedziała rozpoczęcie prac nad swym kolejnym filmem, którego premierę zaplanowano na koniec 2010 roku.
W owym projekcie, filmie muzycznym Burleska, wystąpiła przy boku innej artystki muzycznej, Christiny Aguilery. Cher zapowiedziała, że obecnie nagrywa nowy album, uczestniczyła na gali MTV VMA 12 września 2010 prezentując Video of the Year.

Niedługo po premierze Burleski Cher zapowiedziała, że nagrywa nowy album studyjny. Płyta Closer to the Truth ukazała się jesienią 2013 i promowana była przez dwa single, w tym „Woman’s World” i „I Hope You Find It”
22 marca 2014 roku odbył się pierwszy koncert Cher w ramach trasy – Dressed To Kill Tour. Trasa ma promować ostatnią płytę artystki zatytułowaną – „Closer To The Truth” .

Dyskografia

Albumy

1965 All I Really Want to Do
1966 The Sonny Side of Cher
1966 Cher
1968 With Love, Cher
1968 Backstage
1969 3614 Jackson Highway
1971 Gypsys, Tramps & Thieves
1972 Foxy Lady
1972 Bittersweet White Light
1973 Half Breed
1974 Dark Lady
1975 Stars
1976 I’d Rather Believe in You
1977 Cherished
1977 Allman and Woman – Two the Hard Way
1979 Take Me Home
1979 Prisoner
1980 Black Rose
1982 I Paralyze
1987 Cher
1989 Heart of Stone
1991 Love Hurts
1995 It’s a Man’s World
1998 Believe
2000 Not.com.mercial
2001 Living Proof
2010 Burlesque: Original Motion Picture Soundtrack (nagrany wspólnie z Christiną Aguilerą)
2013 Closer to the Truth
2018 Dancing Queen

Ważniejsze single

1965 „All I Really Want to Do”
1966 „Bang Bang (My Baby Shot Me Down)”
1971 „Gypsys, Tramps & Thieves”
1972 „The Way of Love”
1973 „Half-Breed”
1974 „Dark Lady”
1979 „Take Me Home”
1987 „I Found Someone”
1989 „If I Could Turn Back Time”
1989 „Just Like Jesse James”
1990 „The Shoop Shoop Song (It’s in His Kiss)”
1991 „Love and Understanding”
1995 „Walking in Memphis”
1996 „One by One”
1998 „Believe”
1999 „Strong Enough”
2001 „The Music’s No Good Without You”
2002 „Song for the Lonely”
2011 „You Haven’t Seen the Last of Me”
2013 „Woman’s World”
2013 „I Hope You Find It”
2013 „Take It Like a Man”

tekst źródłowy z wikipedii oraz cher.com

Dla RM80.pl przygotował witrek

Artist News

Teledyski artysty

0

Dodaj komentarz

1